Agravia

Τα Θεμελιώδη της Αγοράς Βάμβακος που θα Ορίσουν την Ένταση της Ανόδου

Θεμελιώδη Αγορά Βάμβακος

Στην έκθεση Σεπτεµβρίου της ICAC αποτυπώνεται η κατάσταση στην αγορά βάµβακος, στην οποία αν και αναµένεται αύξηση της ζήτησης κατά 7,2%, η αυξηµένη παγκόσµια παραγωγή δεν θα επιτρέψει η πρόοδος αυτή να ενσωµατωθεί πλήρως στις τιµές του προϊόντος. Σύµφωνα µε την έκθεση, αν και οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσµο βυθίστηκαν στην πανδηµία σχεδόν ταυτόχρονα, θα ανακάµψουν µε διαφορετικές ταχύτητες, µε βάση την ικανότητά τους να συγκρατήσουν τη διασπορά του ιού και να επανεκκινήσουν τις οικονοµίες τους.

Διόγκωση αποθεµάτων

Αυτό επηρεάζει άµεσα την αγορά βάµβακος. Η ανάκαµψη εδώ θα παρεµποδιστεί επίσης από την αύξηση των αποθεµάτων, η οποία θα διογκωθεί ακόµη περισσότερο δεδοµένου ότι η παγκόσµια παραγωγή (25,1 εκατοµµύρια τόνοι) αναµένεται να ξεπεράσει την κατανάλωση, παρόλο που προβλέπεται να αυξηθεί κατά 7,2% σε 24,3 εκατ. τόνους, την περίοδο 2020-2021. Υπάρχουν µερικά θετικά σηµάδια ωστόσο, επισηµαίνει η έκθεση. Τα κλωστήρια στο Βιετνάµ, το Μπαγκλαντές και την Ινδία εµφάνισαν πληρότητα παραγγελιών έως και 75% τον Ιούλιο δείχνοντας πως κατανάλωση επιστρέφει κιόλας.

Θεμελιωδη Αγορα Βαμβακος
Αγορά «ταύρων» βλέπουν οι αναλυτές

«Μπορεί τα θεµελιώδη στο βαµβάκι να δίνουν σήµα για πτωτική τάση στην αγορά, ωστόσο στην πραγµατικότητα πρόκειται για µια συγκυρία που πλησιάζει προς το τέλος της». Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Dr. O.A. Κλήβελαντ, επίτιµος καθηγητής Αγροτικής Οικονοµίας στο Πανεπιστήµιο του Μισισιπή και αναλυτής της αγοράς βάµβακος, ο οποίος αναρωτιέται αφού η κατάσταση είναι πράγµατι τόσο αρνητική τότε οι τιµές θα έπρεπε να παραµείνουν σε ένα εύρος 45-50 σεντς. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδοµάδες που επικρατούσε µια πτωτική τάση στην αγορά, δεν είδαµε ούτε µια στιγµή τις τιµές του βαµβακιού να πέφτουν κάτω από τα 60 σεντς. Πράγµατι οι τεχνικοί παράγοντες επηρεάζουν τους δείκτες, υποστηρίζει ο ίδιος, παρατηρώντας πως «όλα τα τεχνικά ράλι απέτυχαν έως τώρα, οπότε η άνοδος που έχουµε σήµερα, δεν µπορεί να συσχετιστεί µε αυτά και δεν µπορούµε να λέµε πως η αγορά είναι υπερπουληµένη».

ε τα θεµελιώδη να γίνονται πιο ξεκάθαρα και εν αναµονή της επόµενης έκθεσης USDA που θα προσεγγίσει µε µεγαλύτερη ασφάλεια το πόσο θα µειωθεί η αµερικανική παραγωγή, η αγορά αναµένεται να επικυρώσει τα τεχνικά ράλι.

Ρευστότητα και τυφώνες κρατούν το βαμβάκι

Πλέον η τιµή φαίνεται πως παίρνει µερικές ανάσες γύρω από τα 65 σεντς. Πάντως, η ανοδική τάση στην αγορά βάµβακος, σύµφωνα µε τους αναλυτές, ξεκινά να ξεδιπλώνεται στρώνοντας το έδαφος για ελαφρώς υψηλότερες τιµές τις προσεχείς ηµέρες. Οι λόγοι της ανόδου είναι τρεις:

  • Αρχικά τα funds έχουν πολύ µεγάλη ρευστότητα και µε τα νέα πακέτα στήριξης λόγω κορωνοϊού, το νέο χρήµα στην αγορά επενδύεται σε χρηµατιστήρια αξιών και εµπορευµάτων.
  •  ∆εύτερον, ειδικά για το βαµβάκι, οι δύο υποψήφιοι τυφώνες Marco και Laura στις ΗΠΑ, θα µπορούσαν να βλάψουν σοβαρά την καλλιέργεια σε βασικές πολιτείες.
  •  Τρίτον, βοηθούν στην άνοδο και οι συνεχιζόµενες αγορές της Κίνας από τις ΗΠΑ. Σηµειωτέον ότι τα βαµβάκια αυτά προορίζονται για τα κινεζικά κρατικά αποθέµατα και είναι αγορές κλωστηρίων.

Πηγή: agronews.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα