
Η πτηνοτροφία εξελίσσεται σε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της παγκόσμιας ζωικής παραγωγής, με τη Rabobank να αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2026.
Σύμφωνα με την έκθεση «Global Poultry Quarterly Q3 2026», η παγκόσμια αγορά πουλερικών αναμένει ανάπτυξη 3% έως 3,5% μέσα στο έτος, έναντι αρχικής εκτίμησης 2,5% έως 3%. Η αναθεώρηση στηρίζεται στις ισχυρές καταγεγραμμένες επιδόσεις των πρώτων μηνών του 2026.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και τις Φιλιππίνες, η παραγωγή ανέβηκε περισσότερο από 5% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο. Κύριος παράγοντας ανάπτυξης είναι η ανταγωνιστική τιμή του κρέατος πουλερικών σε σχέση με άλλες ζωικές πρωτεΐνες, ιδιαίτερα με το βόειο κρέας. Η μεγάλη διαφορά τιμής στρέφει περισσότερους καταναλωτές στο κοτόπουλο, το οποίο ενισχύει τη θέση του ως οικονομική και ευέλικτη επιλογή διατροφής.
Η Rabobank προειδοποιεί ωστόσο, ότι η εξασθένηση της αγοραστικής δύναμης μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε χώρες της Νότιας Ασίας και σε περιοχές της Αφρικής, όπου τα νοικοκυριά κινδυνεύουν περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές επισιτιστικής ασφάλειας αλλάζουν τη δομή της διεθνούς αγοράς, καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις ενισχύουν την εγχώρια παραγωγή, οδηγώντας τις αλυσίδες εφοδιασμού σε ένα περισσότερο περιφερειακό μοντέλο, στο οποίο η παραγωγή πλησιάζει περισσότερο τις αγορές κατανάλωσης.
Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κίνα, η οποία από μεγάλος εισαγωγέας πουλερικών έχει γίνει σημαντικός εξαγωγέας, αλλάζοντας τις ισορροπίες στο διεθνές εμπόριο.
Παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι διεθνείς συναλλαγές παραμένουν ανθεκτικές. Το παγκόσμιο εμπόριο προϊόντων πουλερικών ανέβηκε κατά 3,5% το πρώτο τρίμηνο του 2026 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζουν οι ροές προς τις χώρες του Κόλπου, με σημαντικό ρόλο για εξαγωγείς και εμπορικούς κόμβους όπως η Βραζιλία, η Ουκρανία, η Τουρκία, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και το Ομάν.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που θα επηρεάσουν την αγορά τους επόμενους μήνες, είναι η πιθανή αλλαγή των όρων πρόσβασης των βραζιλιάνικων προϊόντων πουλερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιορισμός ή αποκλεισμός των εισαγωγών από τη Βραζιλία θα μπορούσε να μειώσει τη διαθέσιμη προσφορά και να ασκήσει ανοδική πίεση στις ευρωπαϊκές τιμές. Αντίθετα, στη Βραζιλία θα προκαλούσε πλεονάζουσες ποσότητες, με πιθανή υποχώρηση των εγχώριων τιμών. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η ΕΕ θα πρέπει να αναζητήσει νέες πηγές προμήθειας, με χώρες όπως η Ταϊλάνδη και η Κίνα να διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς. Η Rabobank επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου θα πρέπει να επενδύσουν στην αποδοτικότητα και στην ευελιξία τους. Οι βασικοί κίνδυνοι για το υπόλοιπο του 2026 περιλαμβάνουν γεωπολιτικές εντάσεις, δασμολογικούς περιορισμούς, τις επιπτώσεις του Ελ Νίνιο στις ζωοτροφές και την ελλιπή διαθεσιμότητα γεννητόρων και γενετικού υλικού.




