Agravia

Προετοιμασία Πυκνών Θρεπτικών Διαλυμάτων στην Υδροπονία

Διαλύματα στην Υδροπονία

Η προετοιμασία των θρεπτικών διαλυμάτων στην υδροπονία ποικίλει ανάλογα με τον όγκο των δεξαμενών και την πυκνότητα των διαλυμάτων που προετοιμάζονται. Τα πυκνά θρεπτικά διαλύματα είναι συμπυκνωμένα κατά 50, 100, 200 φορές σε σχέση με τις τελικές συγκεντρώσεις των διαλυμάτων. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ώστε να μην ξεπερνώνται οι διαλυτότητες των λιπασμάτων.

Για την παρασκευή των πυκνών διαλυμάτων απαιτείται η ύπαρξη τουλάχιστον 2 δεξαμενών για τα λιπάσματα και 1 για το οξύ για την ρύθμιση του pH. Πολύ σημαντικό είναι να γίνεται διαχωρισμός των θειικών και φωσφορικών λιπασμάτων από το νιτρικό ασβέστιο και τον χηλικό σίδηρο.

Προετοιμασία Πυκνών Θρεπτικών Διαλυμάτων

Όταν ξεκινάμε την παρασκευή των θρεπτικών διαλυμάτων, ζυγίζουμε κάθε λίπασμα ξεχωριστά. Συνήθως χρησιμοποιούμε ολόκληρα σακιά (25kg) για να πετύχουμε ένα συγκεκριμένο βάρος και χρησιμοποιούμε ζυγαριά για το υπόλοιπο. Για παράδειγμα αν απαιτούνται 68 κιλά Νιτρικού Καλίου, προσθέτουμε 2 σακιά των 25 κιλών (2 Χ 25 = 50 κιλά) και ζυγίζουμε τα υπολειπόμενα 18 κιλά.

Proetimasia Piknon Threptikon Dialimaton

Ένας τρόπος ανάμειξης των λιπασμάτων είναι η χρήση μίας δεξαμενής ανάμειξης με ενσωματωμένη αντλία από όπου μετά την διάλυση του κάθε λιπάσματος θα γίνεται άντληση προς την τελική δεξαμενή αποθήκευσης του πυκνού διαλύματος.

Θρεπτικών Διαλυμάτων στην Υδροπονία

Όταν παρασκευάζουμε πυκνά διαλύματα δεν πρέπει αρχικά να προσθέτουμε μεγάλο όγκο νερού στην δεξαμενής καθώς υπάρχει κίνδυνος να ξεπεράσουμε το όριο κατά την διάρκεια της ανάμειξης.

Για την δεξαμενή πυκνού διαλύματος Α η σειρά που πρέπει να προστίθενται τα λιπάσματα είναι: Νιτρικό Κάλιο, Νιτρικό Ασβέστιο, Νιτρική Αμμωνία και τελευταίο ο Χηλικός Σίδηρος. Θα πρέπει να γίνεται πλήρωση της δεξαμενής με νερό περίπου έως 50 λίτρα λιγότερο από τον τελικό όγκο πριν την ρύθμιση του pH και την προσθήκη του χηλικού σιδήρου.

Για την δεξαμενή πυκνού διαλύματος Β η σειρά που πρέπει να προστίθενται τα λιπάσματα είναι: Νιτρικό Κάλιο, Θειικό Κάλιο, Θειικό Μαγνήσιο και Φωσφορικό Μονοκάλιο. Στο τέλος πρέπει να προστίθενται τα ιχνοστοιχεία αφού γίνει η ρύθμιση του pH. Στο τέλος πάντα ελέγχουμε το pH του πυκνού διαλύματος.

Για την δεξαμενή του οξέως θα πρέπει να πληρωθεί η δεξαμενή έως τα 3/4 με νερό πριν προσθέσουμε το οξύ και σιγά σιγά μετά την προσθήκη του οξέως να γεμίσουμε το υπόλοιπο της χωρητικότητας με νερό.

Ηλίας Παπαδόπουλος
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα