Agravia

Πώς να Καλλιεργήσετε Σόγια

Η σόγια είναι τρυφερό όσπριο ζεστού καιρού που σπέρνετε την άνοιξη 2 έως 3 εβδομάδες μετά τον μέσο όρο της τελευταίας ημερομηνίας παγετού όταν το έδαφος έχει φτάσει τουλάχιστον τους 16°C. Η σόγια μπορεί να φυτευτεί νωρίτερα σε περιοχές με ζεστό χειμώνα. Η σόγια αναπτύσσεται καλύτερα όταν η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι κατά μέσο όρο στους 21°C, ενώ δεν είναι ανθεκτική στον παγετό.

Περιγραφή

Η σόγια είναι ένα θαμνώδες, ελεύθερο ετήσιο όσπριο. Μεγαλώνει 30 έως 91cm σε ύψος. Τα στελέχη και τα φύλλα είναι τριχωτά. Τα λουλούδια είναι λευκά με απόχρωση στο χρώμα της λεβάντας. Οι λοβοί μεγαλώνουν 2,5 έως 10 εκατοστά σε συστάδες τριών έως πέντε. Υπάρχουν περισσότερες από 10.000 ποικιλίες σόγιας. Τα χρώματα κυμαίνονται από μαύρο έως γκρι, καφέ, πράσινο, κίτρινο, λευκό και ριγέ. Ο κάθε σπόρος μπορεί να είναι μικρότερος από ένα μπιζέλι ή τόσο μεγάλος όσο ένα φασόλι.

Η σόγια αναπτύσσεται καλύτερα σε χαλαρά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη πλούσια σε οργανική ύλη. Η σόγια προτιμά ένα pH εδάφους 6,0 έως 6,8, ενώ είναι ανεκτική και σε φτωχό έδαφος.

Φύτευση και απόσταση

Σπέρνετε σπόρους σόγιας βάθους 2,5 έως 5cm, σε απόσταση 5 έως 10cm στην σειρά και με απόσταση 61 έως 76cm μεταξύ των σειρών. Μετά το φύτρωμα αραιώνονται με ψαλίδι τα φυτά που είναι πιο αδύναμα, στο επίπεδο του εδάφους, προσέχοντας να μην ενοχληθούν οι ρίζες των υπολειπόμενων φυτών.

Πώς να Καλλιεργησετε Σογια

Δεν πρέπει να μουλιάζονται οι σπόροι πριν από τη φύτευση και μην γίνει υπερβολικό πότισμα μετά την φύτευση. Η σόγια μπορεί να καλλιεργηθεί συνδυαστικά με πατάτες, αγγούρια, καλαμπόκι, φράουλες, σέλινο, καλοκαιρινές γεύσεις. Ενώ αποφεύγεται ο συνδυασμός με κρεμμύδι ή σκόρδο.

Τα κρεβάτια πρέπει να διατηρούνται καλά ενυδατωμένα μέχρι να βγουν τα φυτά από το έδαφος. Το πότισμα πρέπει να είναι τακτικό κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και του σχηματισμού των λοβών. Καλό είναι να αποφύγετε το γενικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει πτώση λουλουδιών και λοβών.

Η σόγια, όπως και άλλα όσπρια, δημιουργεί μια αμοιβαία ανταλλαγή με μικροοργανισμούς εδάφους που ονομάζονται βακτήρια σταθεροποίησης αζώτου για την παραγωγή αζωτούχων ενώσεων που χρησιμοποιούνται από το φυτό.

Αποφύγετε το χειρισμό σόγιας όταν είναι βρεγμένα. Αυτό μπορεί να διαδώσει σπόρια μύκητα. Οι καλλιεργητικές εργασίες πρέπει να γίνονται προσεκτικά γύρω από τα φυτά, ώστε να μην διαταραχθεί το ρηχό ριζικό σύστημα.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα