Το στοιχείο του Καλίου (Κ) μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα στα φύλλα αλλά όμως τα συμπτώματα της εμφανίζονται σαν τροφοπενίες άλλων στοιχείων όπως του Αζώτου (Ν), του Ασβεστίου (Ca) και του Μαγνησίου (Mg).
Το στοιχείο του μαγνησίου σε περίσσεια εμφανίζεται κυρίως σε αργιλώδη εδάφη όπου υπάρχουν και χαμηλά επίπεδα σε Κάλιο (Κ). Δεν είναι ορατά τα σημάδια της περίσσειας του Μαγνησίου (Mg) και συνήθως εμφανίζεται ως τροφοπενία Ασβεστίου (Ca) και Καλίου (Κ).
H περίσσεια του στοιχείου του Θείου (S) είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο το όποιο δε μπορεί να συμπεριληφθεί.
Η περίσσεια του Ασβεστίου (Ca) συνήθως εκδηλώνεται ως τροφοπενία άλλων ιχνοστοιχείων όπως του Μαγνησίου (Mg), Σιδήρου (Fe), Καλίου (Κ) κ.α.
Η περίσσεια του Ψευδαργύρου (Zn) συνήθως εμφανίζεται σε εδάφη τα οποία είναι πλούσια σε άλατα και μπορεί να προκαλέσει:
Το Βόριο (Β) είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για όλες τις καλλιέργειες. Τα όρια όμως που απαιτούνται για τις καλλιέργειες έως εκείνα που θα παρουσιάσουν τοξικότητα είναι πολύ κοντά. Το όριο επάρκειας του Βορίου στο έδαφος είναι 0,5 ppm. Πάνω από 1 ppm η συγκέντρωση θεωρείται υψηλή και μπορεί να δράσει τοξικά.
Η τοξικότητα βορίου ευνοείται :
Τα συμπτώματα της τοξικότητας του Βορίου (Β) είναι:
H περίσσεια του ιχνοστοιχείου του Σιδήρου (Fe) μπορεί να προκληθεί από:
Τα συμπτώματα της περίσσειας του Σιδήρου (Fe) είναι:
H περίσσεια του ιχνοστοιχείου του Χαλκού (Cu) μπορεί να προκληθεί από:
Η περίσσεια Χαλκού (Cu) επηρεάζει αρνητικά την πρόσληψη Σιδήρου (Fe) και Μαγγανίου (Mn)
H περίσσεια του ιχνοστοιχείου του Μαγγανίου (Mn) ευνοεί την τροφοπενία Σιδήρου (Fe). Συνήθως τοξικότητα λόγω περίσσειας μαγγανίου εμφανίζεται σε εδάφη με χαμηλό pH, συνήθως μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις. Περίσσεια σε μαγγάνιο μπορεί επίσης να ευνοηθεί από απολύμανση με ατμό. Εμφανίζεται ως χλωρωτικές κηλίδες στα γηραιότερα φύλλα και παρατηρείται μειωμένη ανάπτυξη ριζών.
H περίσσεια του ιχνοστοιχείου του Μολυβδαίνιου (Mο) κυρίως προκαλείται από το υψηλό pH και προκαλεί έντονο κίτρινο/ανοικτό κόκκινο χρώμα ή και κάψιμο των φύλλων αν είναι μεγάλη η περιεκτικότητα του.
H περίσσεια του ιχνοστοιχείου του Χλωρίου (Cl) σε υψηλές συγκεντρώσεις προκαλεί κάψιμο της περιφέρειας των φύλλων. Επίσης δημιουργεί φύλλα μικρού μεγέθους και εμποδίζει γενικά την ανάπτυξη.