
Μετά την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, η Δυτική Μακεδονία είναι η δεύτερη Περιφέρεια που ανακοινώνει τα αποτελέσματα της 1ης Πρόσκλησης της Παρέμβασης Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027. Οι υπόλοιπες Περιφέρειες αναμένουν να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, δημοσιοποιώντας σταδιακά τους δικούς τους πίνακες αποτελεσμάτων. Οι υποψήφιοι χωρίζονται σε επιμέρους κατηγορίες, ενώ κάθε μία απαιτεί διαφορετικές ενέργειες:
Η προθεσμία για την υποβολή ένστασης είναι 20 ημέρες. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εξετάσει:
Μία ένσταση έχει πιθανότητες να γίνει δεκτή, όταν εντοπίζει συγκεκριμένο σφάλμα αξιολόγησης και συνοδεύεται από αποδεικτικά στοιχεία. Αντίθετα, μία αόριστη διαφωνία χωρίς τεκμηρίωση δύσκολα μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η δρομολόγηση της προκαταβολής προς τους δικαιούχους αναμένεται μέχρι το τέλος του 2026. Η πίστωση, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των περιφερειακών αποτελεσμάτων, την εξέταση των ενστάσεων και την εκπλήρωση των προϋποθέσεων από κάθε δικαιούχο.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων συμπίπτει με τις δυσκολίες στο ΟΣΔΕ 2026. Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τους νέους αγρότες, διότι τα στοιχεία της εκμετάλλευσης πρέπει να παραμένουν συμβατά με όσα έλαβαν έγκριση στο επιχειρηματικό τους σχέδιο. Αλλαγές στην έκταση, στο είδος των καλλιεργειών ή στο ζωικό κεφάλαιο, μπορούν να επηρεάσουν την τυπική απόδοση. Για παράδειγμα, ένας νέος παραγωγός που βασίζει το φάκελό του σε συγκεκριμένη δενδρώδη καλλιέργεια, πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτή εμφανίζεται σωστά στην ΕΑΕ. Το ίδιο ισχύει για κτηνοτρόφους των οποίων η ένταξη αφορά συγκεκριμένο αριθμό ζώων και παραγωγική κατεύθυνση.
Οι βασικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν είναι:
Για τους νέους αγρότες, πέρα από την είσπραξη της πρώτης δόσης, το ζήτημα αφορά και τη δυνατότητά τους να τηρήσουν τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις του προγράμματος. Μία λάθος δήλωση μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση, επανέλεγχο ή ακόμη και ζήτημα συμμόρφωσης σε επόμενη αξιολόγηση. Το επόμενο διάστημα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τα αποτελέσματα, οι ενστάσεις και το ΟΣΔΕ αποτελούν τρία αλληλένδετα στάδια της ίδιας διαδικασίας.




