Agravia

Καλλιέργεια Μαρουλιού: Τα 10 Μυστικά για τη Φύτευση

Καλλιέργεια Μαρουλιού

Φυτεύουμε μαρούλια στον κήπο και σε γλάστρα για να τα απολαμβάνουμε ολόφρεσκα στις σαλάτες μας! Το μαρούλι είναι το πιο δημοφιλές λαχανικό του φθινοπωρινού λαχανόκηπου με υπέροχα δροσερά και τρυφερά φύλλα. Αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν, το μαρούλι έχει ιδιαίτερη διατροφική και θρεπτική αξία, καθώς περιέχει πλήθος βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Απλό και εύκολο στην καλλιέργεια του, το μαρούλι αποτελεί ιδανική επιλογή για τους πρωτάρηδες στην κηπουρική που ξεκινούν την ενασχόλησή τους με την καλλιέργεια λαχανικών. Όπως όλα τα λαχανικά όταν καταναλώνονται φρέσκα, έτσι και τα μαρούλια που παράγουμε στον κήπο μας έχουν εντελώς διαφορετική γεύση και υφή από αυτά που βρίσκουμε στο εμπόριο.

Τα μαρούλια καλλιεργούνται σχεδόν όλο το χρόνο και υπάρχουν πολλές ποικιλίες μαρουλιού για να επιλέξουμε. Ανάλογα την εποχή που φυτεύουμε, χρειάζεται να τους εξασφαλίσουμε κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν. Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι δημοφιλέστερες ποικιλίες μαρουλιού που μπορούμε να καλλιεργήσουμε, μαζί με συμβουλές για τη φύτευση και τη φροντίδα τους, ώστε να απολαμβάνουμε τα πιο νόστιμα μαρούλια από τον κήπο μας.

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες μαρουλιού;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μαρουλιού για να καλλιεργήσουμε ανάλογα τις προτιμήσεις μας. Ρομάνα, λόλα, σαλάτα, iceberg κι άλλες ποικιλίες με μοναδικά χαρακτηριστικά της και ξεχωριστή γεύση που αξίζει να δοκιμάσουμε.

 
Ποικιλία μαρουλιού «Ρομάνα»

Η πιο διαδεδομένη ποικιλία μαρουλιού είναι η «ρομάνα» (Romana) την οποία προτιμούν οι περισσότεροι ερασιτέχνες καλλιεργητες. Θεωρείται η πλέον κλασική παραδοσιακή ποικιλία για χειμωνιάτικη σαλάτα και ωριμάζει περίπου σε 2-2,5 μήνες από την σπορά. Η ποικιλία μαρουλιού «ρομάνα» χαρακτηρίζεται από όρθια ανάπτυξη σε ύψος 20-25 εκατοστών με πολύ νόστιμα και τρυφερά στενόμακρα φύλλα σκουροπράσινου χρώματος.

 
Ποικιλία μαρουλιού «Σαλάτα»

Εξίσου γνωστή ποικιλία μαρουλιού είναι η «σαλάτα» μαρούλι, γνωστό και ως «γαλλικό» μαρούλι. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει ως χαρακτηριστικό ότι δεν σχηματίζει κλειστή κεφαλή και διαθέτει χαλαρά τρυφερά νόστιμα φύλλα. Εξαιρετική επιλογή για πρώιμες φυτεύσεις, η ποικιλία μαρουλιού «σαλάτα» ωριμάζει γρήγορα μέσα σε 55-60 μέρες.

 
Ποικιλία μαρουλιού «Βουτύρου»

Εξαιρετικά διαδεδομένη ποικιλία στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, τα μαρούλια «βουτύρου» ξεχωρίζουν για τα λεία τρυφερά και νόστιμα φύλλα τους. Σχηματίζουν κλειστό κεφάλι και χαρακτηρίζονται από μακρά περίοδο καλλιέργειας 3 μηνών από την σπορά μέχρι τη συγκομιδή.

 
Ποικιλία μαρουλιού «Iceberg»

Μία ιδιαίτερα γευστική και ξεχωριστή ποικιλία μαρουλιού είναι το άισμπεργκ (iceberg) που είναι πολύ δημοφιλές στη Βόρεια Αμερική. Το μαρούλι iceberg διαθέτει χαρακτηριστικά σγουρά φύλλα που σχηματίζουν στρογγυλό κεφάλι και όταν είναι έτοιμο για συγκομιδή θυμίζει λάχανο. Τα φύλλα του μαρουλιου Iceberg είναι ιδιαίτερα τραγανά και πολύ δροσερά.

 
Ποικιλία μαρουλιού «Λόλα»

H λόλα είναι χαρακτηριστική ποικιλία μαρουλιού με μεγάλη ανοιχτή, θυσανωτή κεφαλή. Οι «λόλες» διαθέτουν φύλλα κατσαρά, πολύ τρυφερά και μαλακά, χρώματος ανοιχτού πράσινου ή και κοκκινωπού. Συνήθως συγκομίζεται 2-3 μήνες μετά την σπορά.

 
Ποικιλία κινέζικου μαρουλιού

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ποικιλία για να δοκιμάσουμε είναι το κινέζικο μαρούλι που μοιάζει περισσότερο με σπαράγγι παρά με μαρούλι. Βασικό χαρακτηριστικό του κινέζικου μαρουλιού είναι ότι συγκομίζεται για τα στελέχη του βλαστού και όχι για το φύλλωμα του.

Ποικιλίες Μαρουλιού
Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του μαρουλιού για να αναπτυχθεί;

Το μαρούλι, ως φυτό ψυχρής εποχής, χρειάζεται δροσερό περιβάλλον και καλλιεργείται σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες 14-19°C. Γενικότερα προτιμά ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης, αν και αναπτύσσεται ικανοποιητικά και σε ημισκιερές θέσεις. Σε υψηλές θερμοκρασίες προκαλείται πρόωρη έκπτυξη του ανθοφόρου βλαστού του μαρουλιού, ενώ σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό προκαλούνται εγκαύματα στο φύλλωμα. Αξίζει να αναφέρουμε πως ορισμένες ποικιλίες μαρουλιού είναι πιο ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες ή στην παγωνιά του χειμώνα από άλλες. Για τη φύτευση του μαρουλιού, το ιδανικό έδαφος είναι γόνιμο, δροσερό, με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Αν ο κήπος μας έχει πολύ βαρύ αργιλώδες χώμα που μαζεύει νερό, καλλιεργούμε σε υπερυψωμένα αναχώματα (σαμαράκια) που μας βοηθούν στην καλύτερη αποστράγγιση του νερού.

Πώς φυτεύουμε σπόρους και φυτά μαρουλιού;

Το μαρούλι πολλαπλασιάζεται με σπόρο και γι’ αυτό οι έμπειροι καλλιεργητές ξεκινούν με την φύτευση σπόρου μαρουλιού σε σπορείο. Για να φυτέψουμε σε σπορείο, τοποθετούμε τον σπόρο σε βάθος ενός εκατοστού. Είναι σημαντικό να διατηρούμε σχετική υγρασία και κατάλληλη θερμοκρασία στο σπορείο μεταξύ 15-21°C για τη βλάστηση των σπόρων του μαρουλιού. Τα πρώτα δύο φύλλα που βγάζουν τα φυτά μαρουλιού είναι πολύ μικρά και δεν είναι ολοκληρωμένα. Τα επόμενα φύλλα που είναι κανονικά σε μέγεθος και ενδεικτικά της ποικιλίας μαρουλιού που έχουμε φυτέψει, τα ονομάζουμε πρώτα πραγματικά φύλλα. Όταν τα νεαρά φυτά μαρουλιού έχουν αναπτύξει τρία–τέσσερα πραγματικά φύλλα, μετά από 3-4 βδομάδες, είναι έτοιμα για τη μεταφύτευση στο χωράφι.

Για αρχάριους κηπουρούς, προτείνουμε να ξεκινήσούν με έτοιμα φυτά μαρουλιού που προμηθευόμαστε από φυτώρια. Τα μαρούλια είναι σημαντικό να φυτεύονται στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης: 30 εκατοστά μεταξύ των φυτών μαρουλιού και περίπου 60 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Πόσο συχνά χρειάζονται πότισμα τα μαρούλια;

Τα μαρούλια προτιμούν δροσερό περιβάλλον στο χώμα καθώς έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα. Έτσι, για να διατηρήσουμε το υπόστρωμα τους σχετικά υγρό, απαιτείται τακτικό πότισμα με σχετικά μικρες ποσότητες νερού. Η συχνότητα των ποτισμάτων γίνεται υψηλότερη, ίσως και καθημερινή, σε περιόδους που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες ειδικά στις αρχές του φθινοπώρου, στα τέλη της άνοιξης και μέσα στο καλοκαίρι. Το συχνό πότισμα είναι απαραίτητο στις ανοιξιάτικες φυτεύσεις, προκειμένου να διατηρήσουμε δροσερά και τρυφερά τα φύλλα του μαρουλιού με πλούσια γεύση. Σε περιπτώσεις έλλειψης νερού, τα φύλλα του μαρουλιού σκληραίνουν, αρχίζουν να πικρίζουν και αναπτύσσεται πρόωρα το ανθοφόρο στέλεχος (λουλούδι) που στη συνέχεια θα μας δώσει τους σπόρους. Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας λόγω ποτίσματος, το μαρούλι μπορεί να παρουσιάσει σάπισμα στη ρίζα και κιτρίνισμα στα φύλλα.

Πόσο συχνά χρειάζεται λίπασμα η καλλιέργεια του μαρουλιού;

Πριν φυτέψουμε τα μαρούλια μας, είναι σημαντικό να ενσωματώνουμε αρκετή ποσότητα καλά χωνεμένης κοπριάς μαζί με κομπόστ για να βελτιώσουμε το χώμα. Με αυτό τον τρόπο, κάνουμε το έδαφος πιο γόνιμο για καλλιέργεια και με καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Συμπληρωματικά, για την γρήγορη ανάπτυξη του φυλλώματος του μαρουλιού ενσωματώνουμε, γύρω από τη ρίζα του φυτού, 1-2 κουταλιές της σούπας καλά χωνεμένη κοπριά ή βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο κάθε 20-30 μέρες.

Ποια έντομα και ασθένειες προσβάλλουν την καλλέργεια του μαρουλιού;

Η καλλιέργεια του μαρουλιού προσβάλλεται από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες που προκαλούν κιτρινίσματα και κηλίδες στο φύλλωμα ή ακόμα και σαπίσματα στη ρίζα και στους βλαστούς. Για την προληπτική αντιμετώπισή τους, μπορούμε να ψεκάσουμε με σκεύασμα χαλκού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μία κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και δύο κουταλιές ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερό.

Τα φυτά του μαρουλιού προσβάλλονται, επίσης, από την μελίγκρα και τον αλευρώδη, το ενοχλητικό λευκό κουνουπάκι που προκαλεί μελιτώματα στο φύλλωμα. Για την αντιμετώπιση τους, προμηθευόμαστε οικολογικό σκεύασμα αλάτων καλίου από γεωπονικά καταστήματα και ψεκάζουμε τα μαρούλια μας κάθε 2 εβδομάδες. Εναλλακτικά, για την προληπτική αντιμετώπισή του αλευρώδη και της μελίγκρας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαλύσουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό και να ψεκάσουμε τα φυτά μας.

Ο πιο επικίνδυνος εχθρός που τρώει τα φύλλα του μαρουλιού είναι τα σαλιγκάρια. Για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών στα μαρούλια, χρησιμοποιούμε στάχτη ή λίπασμα φωσφορικού σιδήρου που είναι απωθητικά στα σαλιγκάρια. Ρίχνουμε την στάχτη ή τον φωσφορικό σίδηρο γύρω από κάθε ρίζα φυτού μαρουλιού ή το ρίχνουμε πλευρικά σε γραμμές, δίπλα από κάθε σειρά φύτευσης των μαρουλιών.

Πότε μπορούμε να κόψουμε τα μαρούλια ή φύλλα μαρουλιού;

Το μαρούλι είναι έτοιμο περίπου 2-3 μήνες μετά τη μεταφύτευση, όταν έχει διαμορφώσει κεφαλή, ανάλογα την ποικιλία και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Σε αυτό το στάδιο, διαθέτει τρυφερά φύλλα που δεν πικρίζουν στην γεύση. Μπορούμε να συγκομίσουμε ολόκληρο το φυτό του μαρουλιού κόβοντας το από τη ρίζα με μαχαίρι. Κατά τους χειμωνιάτικους μήνες, μπορούμε επίσης να κόβουμε σταδιακά τα περιφερειακά φύλλα του μαρουλιού που έχουν ήδη μεγαλώσει, αφήνοντας τα κεντρικά να μεγαλώσουν κι άλλο και να τα κόψουμε σε επόμενη συγκομιδή. Προτιμάμε να κόβουμε τα μαρούλια κατά τις πρωινές ώρες, καθώς τότε είναι περισσότερο δροσερά και τρυφερά.

Φύτευση Μαρουλιού
Πώς γίνεται η καλλιέργεια μαρουλιού σε γλάστρα στο μπαλκόνι;

Εαν δε διαθέτουμε κήπο, μπορούμε εύκολα να φυτέψουμε μαρούλια σε γλάστρα στο μπαλκόνι! Η καλλιέργεια του μαρουλιού σε γλάστρα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, αρκεί να προτιμήσουμε μπαλκόνι με δυτική ή ανατολική έκθεση για να αποφύγουμε την έντονη ηλιοφάνεια και τους δυνατούς βοριάδες. Χρησιμοποιούμε χαμηλές γλάστρες ή ζαρντινιέρες, βάθους 20-30 εκατοστών, για τη μεταφύτευση, καθώς το μαρούλι διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα που δεν προχωρά σε βάθος. Για την καλλιέργεια μαρουλιού σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα κατάλληλο για κηπευτικά και εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά. Τοποθετούμε χαλίκια στην βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση του χώματος, δηλαδή για να απομακρύνεται ευκολότερα το περιττό νερό. Περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια μαρουλιού σε γλάστρα, υπάρχουν στο αναλυτικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Πηγή: mistikakipou.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα