Οι καλές περσινές τιµές περί τα 70 λεπτά το κιλό και η ελλειµµατική φετινή παραγωγή της Ιταλίας αναµένεται να φέρουν αύξηση 6% στις εκτάσεις µε ακτινιδιές το 2021. Οι εταιρείες πολλαπλασιαστικού υλικού ακτινιδιάς αυξάνουν την παραγωγή τους ενόψει της επερχόµενης φύτευσης.
Στα όρια της φρενίτιδας κινείται η «στροφή» που καταγράφεται φέτος στις τάξεις των παραγωγών προς την καλλιέργεια της ακτινιδιάς, µε τις πρώτες εκτιµήσεις να µιλούν για την προσθήκη, µόνο στη φύτευση της άνοιξης του 2021, περισσότερων από 8.500 στρεµµάτων νέων φυτειών.
Οι εξαιρετικές τιµές, της τάξης των 0,65 – 0,70 ευρώ ανά κιλό, µέσο όρο, που «έπιασε» για µια ακόµη µια χρονιά, στην τρέχουσα εµπορική σεζόν το προϊόν, έχουν «πυροδοτήσει» τεράστιο ενδιαφέρον µε τη ζήτηση για φυτά στον κύκλο των φυτωριούχων να χαρακτηρίζεται «εκρηκτική» και σίγουρα χωρίς προηγούµενο για τα τουλάχιστον δέκα τελευταία έτη.
Αν και το κενό που δηµιουργεί στην παγκόσµια αγορά η ελλειµµατική παραγωγή της Ιταλίας δικαιολογεί -εν πολλοίς- την τάση µεγέθυνσης της ελληνικής µε σχετική ασφάλεια ως προς το ρίσκο της επιλογής, δεν λείπουν οι φωνές που εγείρουν προβληµατισµούς για το τί θα γίνει όλο αυτό το προϊόν, αν δεν συνοδευτεί µε υποδοµές για τη διαχείρισή του.
Ενδεικτικό της τάσης που έχει διαµορφωθεί στην ελληνική ύπαιθρο για την περαιτέρω εµπλοκή µε την καλλιέργεια ακτινιδίου είναι το γεγονός ότι η Vitro Hellas για να µπορέσει να ανταποκριθεί στο ενδιαφέρον που υπάρχει για φυτά, αναγκάστηκε να τροποποιήσει τα πλάνα της.
«Η ζήτηση είναι εξαιρετικά υψηλή κι υποχρεωθήκαµε να αλλάξουµε τον προγραµµατισµό µας, µε αποτέλεσµα να αυξήσουµε κατά περίπου 50% την παραγωγή, σε σύγκριση µε τον αρχικό σχεδιασµό», παραδέχεται ο Άρης Κωνσταντινίδης υπεύθυνος στον κλάδο ακτινιδίου της Vitro Hellas.
Όπως διευκρινίζει το στέλεχος της εταιρείας πολλαπλασιαστικού υλικού για τη φύτευση της άνοιξης είναι προπωληµένα περίπου 330.000 φυτά, τα οποία αντιστοιχούν σε σχεδόν 5.000 στρέµµατα. «Είµαι 20 χρόνια σε αυτό το πόστο και ποτέ άλλοτε δεν είχαµε τέτοια ζήτηση. Το µάξιµουµ που είχαµε φτάσει ήταν έως 200.000 φυτά», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Βέβαια µαζί µε την αύξηση των εκτάσεων, όπως σηµειώνουν τόσο ο κ. Ξυλογιάννης, όσο και ο κ. Κωνσταντινίδης, είναι αναγκαίο να αυξηθούν και οι διαθέσιµοι αποθηκευτικοί χώροι, ώστε να µπορεί να γίνεται ορθά η διαχείριση των πρόσθετων όγκων παραγωγής. «Όλοι οι διακινητές και µεγάλες οµάδες παραγωγών, το ψάχνουν για να δηµιουργήσουν νέους ψυκτικούς θαλάµους, διότι όπως πάµε πολύ σύντοµα θα σπάσουµε το φράγµα των 300.000 τόνων και θα προκύψει θέµα µε την αποθήκευσή τους», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης, προειδοποιώντας παράλληλα και κάποιους που… είδαν φως και µπήκαν πως «η καλλιέργεια έχει πολλή δουλειά και προϋποθέτει επαγγελµατισµό για να αποδώσει».
Για έκρηξη ζήτησης φέτος σε πολλαπλασιαστικό υλικό ακτινιδιάς κάνει λόγο και ο Άγγελος Ξυλογιάννης από την Άρτα, πρόεδρος του τοπικού Συνεταιρισµού, αλλά και φυτωριούχος. «Μέχρι στιγµής έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για 250.000 φυτά, τα οποία µε έναν µέσο όρο 70 φυτά ανά στρέµµα, µας δίνουν µια συνολική έκταση περίπου 3.500 στρεµµάτων µε νέες φυτείες», αναφέρει ο κ. Ξυλογιάννης και προσθέτει: «Αν πούµε πως στην Ελλάδα έχουν φυτευτεί ήδη 120.000 στρέµµατα µε ακτινίδια, µόνο τα δικά µας φυτά θα προσθέσουν ένα σχεδόν 2,5%-3% σε αυτά τα περιβόλια και φτάνει ή και ξεπερνά το 6%, εφόσον συνεκτιµηθούν και τα φυτά από τα υπόλοιπα φυτώρια».
Ο ίδιος αν και δεν κρύβει πως «πρόκειται για ένα µεγάλο νούµερο για φυτεύσεις µιας µόνο χρονιάς», θεωρεί πως δεν είναι απαγορευτικό και ότι δικαιολογείται από το κενό που αφήνει η Ιταλία στη διεθνή αγορά.
«Πέρυσι η Ιταλία είναι ζήτηµα αν έπιασε 300.000 τόνους, όταν πριν από µια τετραετία η εθνική της παραγωγή προσέγγιζε τους 600.000 τόνους, ενώ φέτος εκτιµάται ότι θα έχει ακόµη λιγότερα ακτινίδια από πέρσι. Η παραγωγή της είναι πολύ δύσκολο να ανακάµψει, καθώς έχει χτυπηθεί από δύο ασθένειες το PSI και τη Μόρια», αναφέρει ο κ. Ξυλογιάννης και υπό το πρίσµα αυτό εκτιµά πως «ζήτηση θα υπάρχει για το ελληνικό ακτινίδιο και την απορρόφηση της παραγωγής του». Γεωγραφικά το µεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από Καβάλα, Κατερίνη, Πυργετό Λάρισας και ακολουθούν Ηµαθία, Άρτα και Ξάνθη, µε κυρίαρχες ποικιλίες τις πράσινες Hayward και τον κλώνο 8. Παράλληλα έχουν έρθει στη χώρα και µεγάλα club όπως η ιταλική Jin Gold κι η Νεοζηλανδικής Zespri οι οποίες αναπτύσσουν συµβολαιακά µεταξύ άλλων τις κίτρινες Jintao και jinyang, την κόκκινη Donghong και την πράσινη Boerica.
Πηγή: agronews.gr