Agravia

Αγροτικά ΝέαΑγροτική ΟικονομίαΕπικαιρότητα

ΑΑΔΕ – Διορθώσεις για αγροτεμάχια έως 20 στρέμματα

ΕΛΓΑ Τεχνολογία

Ανοίγει εκ νέου η πλατφόρμα myBusinessSupport για διορθώσεις ΑΤΑΚ ή ΚΑΕΚ σε αγροτεμάχια έως 20 στρέμματα.

Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, δηλαδή αμέσως μετά το κλείσιμο του συστήματος ΟΣΔΕ στις 27 Φεβρουαρίου 2026, αναμένουμε να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, σε όσες περιπτώσεις οι ενοικιαστές αγροτεμαχίων έως 20 στρέμματα δεν θα έχουν μπορέσει να προβούν σε διορθώσεις του ΑΤΑΚ ή του ΚΑΕΚ των αγροτεμαχίων που περιέλαβαν στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025, σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ΑΑΔΕ.

Να επισημάνουμε ότι την προηγούμενη φορά, η πλατφόρμα είχε παραμείνει ανοικτή για διορθώσεις μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Στην τελευταία πληρωμή που έγινε τον Ιανουάριο, υπήρξαν περιπτώσεις αγροτεμαχίων κάτω των 20 στρεμμάτων, χωρίς καταχωρημένο ΑΤΑΚ και χωρίς ΚΑΕΚ, που δεν έλαβαν πληρωμή, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις. Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα μπει σε διαβούλευση μια ρύθμιση που αφορά τις δημόσιες γαίες, τις οποίες έχουν λάβει αγρότες που για οποιουσδήποτε λόγους δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες, με τις οποίες θα εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες στο κτηματολόγιο, ώστε να υπάρξει μεταβατική περίοδος και να λάβουν κοινοτικές ενισχύσεις, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Η νέα πλατφόρμα

Παράλληλα μπαίνει σε λειτουργία το νέο πληροφοριακό σύστημα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), για το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), μια πλήρης πλατφόρμα που θα συγκεντρώνει κάθε διαθέσιμο στοιχείο για τα ακίνητα και τα αγροτεμάχια: ιδιοκτησία, χρήση, τετραγωνικά, ενοίκια, αριθμούς παροχής, ακόμη και πολεοδομικά δεδομένα ή δικαστικές εκκρεμότητες. Το σύστημα, το οποίο θεσμοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι αλλά καθυστέρησε λόγω εκκρεμοτήτων συγχρονισμού, δημιουργεί έναν πλήρη ψηφιακό φάκελο για κάθε ακίνητο: κατοικίες, εξοχικές μονάδες, επαγγελματικούς χώρους, οικόπεδα και αγροτεμάχια.
Για πρώτη φορά, η φορολογική διοίκηση θα συγκεντρώνει σε έναν ψηφιακό φάκελο το σύνολο των στοιχείων που αφορούν κάθε ακίνητο στη χώρα, διασυνδέοντας δηλώσεις Ε9, στοιχεία του Κτηματολογίου, πληροφορίες από τη ΔΕΗ και το ΔΕΔΔΗΕ, ενεργά μισθωτήρια, παροχές ρεύματος και ύδρευσης, πολεοδομικά δεδομένα, ακόμη και δικαστικές εκκρεμότητες.

Λέξεις-Κλειδιά:

2026ΑΑΔΕΑγροτεμάχιαΑΤΑΚΔιορθώσειςΕ9ΚΑΕΚΚτηματολόγιοΜΙΔΑΟΣΔΕΟΣΔΕ 2025Πλατφόρμα

Παρόμοια άρθρα