Agravia

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

Η αξία των μελισσών

«Αν η μέλισσα εξαφανιζόταν από το πρόσωπο της Γης, ο άνθρωπος θα είχε μόνο τέσσερα χρόνια να ζήσει», δήλωσε ο θεωρητικός φυσικός Άλμπερτ Άινσταιν. Η προστασία του εντόμου αυτού κρίθηκε σημαντική και από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών και για τον λόγο αυτό στις 20 Μαΐου θεσπίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας.

Οι μέλισσες είναι ίσως το πιο σπουδαίο έντομο για τον άνθρωπο και τη φύση.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του οργανισμού, οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές απειλούνται όλο και περισσότερο από ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι επικονιαστές επιτρέπουν την αναπαραγωγή πολλών φυτών, συμπεριλαμβανομένων πολλών καλλιεργειών τροφίμων. Οι επικονιαστές όχι μόνο συμβάλλουν άμεσα στην επισιτιστική ασφάλεια, αλλά είναι καθοριστικοί για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας – ακρογωνιαίος λίθος των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης. Χρησιμεύουν επίσης ως φρουροί για αναδυόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους, σηματοδοτώντας την υγεία των τοπικών οικοσυστημάτων.

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

Με την θέσπιση της ημέρας αυτής επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το σημαντικό ρόλο και την συμβολή των επικονιαστών αλλά και τις απειλές που αντιμετωπίζουν αυτοί.

Επίσης,  να αναφερθεί ότι η 20η Μαΐου δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς είναι τα γενέθλια του Άντον Γιάνσα, Σλοβένου μελισσοκόμου, ο οποίος πρωτοστάτησε στις σύγχρονες τεχνικές μελισσοκομίας τον 18ο αιώνα.

Έλενα Μποσνάκη
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα