Agravia

Η παραγωγή και η εισαγωγή οσπρίων στην Ελλάδα

Η 10η  Φλεβάρη έχει ανακηρυχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με  τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων.

Τα τελευταία χρονιά παρατηρείται ,στον Ελλαδικό αγροτικό τομέα, μια ανοδική πορεία στην καλλιέργεια οσπρίων.

Οι κυριότερες καλλιέργειες οσπρίων που έχουν επικρατήσει για ξερικές καλλιέργειες είναι:

1) Η φακή (Lens culinaris)

2)Το ρεβίθι (Cicer arietinum)

3) Η φάβα (Pisum sativum)

για αρδευόμενες καλλιέργειες είναι:

1) Φασόλι (Phaseolus vulgaris & Phaseolus coccineus) Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το 2011 οι καλλιέργειες βρώσιμων οσπρίων ανέρχονταν συνολικά σε 203.328 στρέμματα και η παραγωγή σε 35.986 τόνους. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ήταν φασόλια (22.736 τόνοι) και ακολουθούσαν φακή (4.785 τόνοι), φάβα (3.721 τόνοι),  κουκιά (3.149 τόνοι), μπιζέλια (827 τόνοι), λοιπά όσπρια (373 τόνοι). Η παραγωγή ρεβιθιών στην Ελλάδα το 2011 ήταν μόλις 395 τόνοι.

Το 2019, 8 χρόνια αργότερα, οι συνολικές καλλιέργειες βρώσιμων οσπρίων ανέρχονταν σε 318.350 στρέμματα και η παραγωγή σε 51.451 τόνους. Καταγράφεται δηλαδή μία αύξηση της τάξεως του  56,6% περίπου, στα καλλιεργούμενα με όσπρια στρέμματα και αύξηση κατά 43% της παραγωγής. Όσον αφορά τη συνολική παραγόμενη παραγωγή, επιμερίζεται στα εξής:
Ρεβίθια: 18.191 τόνοι

Η αύξηση της παραγωγής είναι θεαματική σε σύγκριση με τα παλαιότερα χρόνια

Φακές: 13,926 τόνοι
Φάβα: 2,364 τόνοι
Κουκιά: 1,207 τόνοι
Μπιζέλια: 733 τόνοι
Λοιπά Βρώσιμα όσπρια: 112 τόνοι.

πίνακας 1:Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2011-2019
Στοιχεία από: Ελληνική Στατιστική Αρχή

Σήμερα, περίπου το 90-95% της κατανάλωσης σε φακές εισάγεται από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, το 65-70% της κατανάλωσης σε ρεβίθια από το Μεξικό και την Τουρκία και το 55-60% της κατανάλωσης σε φασόλια εισάγεται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αλβανία και την Αργεντινή.

ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΣΠΡΙΩΝ

Τα όσπρια αποτελούν μια κατηγορία τροφίμων, πολυδιάστατης θρεπτικής αξίας, η οποία είναι από τις πιο ωφέλιμες για τον οργανισμό μας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Συμβάλλουν στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος δρουν προστατευτικά σε ασθένειες   του πεπτικού συστήματος και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος.

Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται αναλυτικά τα θρεπτικά συστατικά των οσπρίων.

ΕΙΔΟΣ ΟΣΠΡΙΟΥΠΡΩΤΕΙΝΗ (g)ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ (g)ΣΙΔΗΡΟΣ (mg)ΜΑΓΝΗΣΙΟ (mg)
Φακές17,915,6225
Ρεβίθια14,512,51,827
Μπιζέλια8,68,82,562,4
Κόκκινα Φασόλια16,216,55,385
Κουκιά9,67,2362

Σεβαστιανή Θωμαΐδου,

i-CON.SHARE

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα