Agravia

Υδροπονική Καλλιέργεια Τομάτας: Συγκριτική Μελέτη Υποστρωμάτων

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε μη θερμαινόμενο θερμοκήπιο (ΒΝ προσανατολισμού). Δύο υποστρώματα, ελαφρόπετρα και περλίτης χρησιμοποιήθηκαν για να συγκριθούν με το σύστημα NFT.

Για το πείραμα χρησιμοποιήθηκαν φυτά τομάτας ποικιλίας Belladona αναπτυγμένα σε κύπελλα με φυτόχωμα και στο στάδιο της πρώτης ανθηταξίας τοποθετήθηκαν σε σάκους.

Σταλάκτες άρδευσης τοποθετήθηκαν στη βάση κάθε μονοστέλεχου φυτού ενώ οι σάκοι είχαν σχισμές στο κατώτατο σημείο για να επιτρέψουν την στράγγιση. Αισθητήρες θερμοκρασίας μέσα στο υπόστρωμα κατέγραφαν την θερμοκρασία.

Φυτά που αναπτύχθηκαν σε NFT ήταν υψηλότερα έως και μισό μέτρο σε σχέση με τα αντίστοιχα φυτά που αναπτύχθηκαν σε περλίτη, ενώ ταυτόχρονα παρήγαγαν μεγαλύτερο (κατά 22%) αριθμό φύλλων σε σχέση με τα φυτά που αναπτύχθηκαν σε περλίτη. Ο αριθμός των ανθέων που σχηματίστηκαν, διαφοροποιήθηκε κατά την διάρκεια ανάπτυξης της καλλιέργειας ανάμεσα στις μεταχειρίσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα φυτά που αναπτύχθηκαν σε NFT σχημάτισαν περισσότερα άνθη συνολικά σε σχέση με τα φυτά που αναπτύχθηκαν σε υποστρώματα.

Εικόνα 1 Επίδραση υποστρώματος ή συστήματος NFT στο ύψος των φυτών σε υδροπονική καλλιέργεια τομάτας.

Εικόνα 2 Επίδραση υποστρώματος ή συστήματος NFT στον αριθμό φύλλων των φυτών σε υδροπονική καλλιέργεια τομάτας.

Εικόνα 3 Επίδραση υποστρώματος ή συστήματος NFT στον αριθμό των ανθέων των φυτών σε υδροπονική καλλιέργεια τομάτας

Ολόκληρη η μελέτη: http://web.cut.ac.cy

Ηλίας Παπαδόπουλος
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα