fbpx
Home Αγροτικά Νέα Σε Πραγματικούς Αγρότες το 25% Συνολικού Εισοδήματος για Τσεκ

Σε Πραγματικούς Αγρότες το 25% Συνολικού Εισοδήματος για Τσεκ

Σε Πραγματικούς Αγρότες το 25% Συνολικού Εισοδήματος για Τσεκ

Να οριστεί «πραγματικός αγρότης» και δικαιούχος άμεσων ενισχύσεων μόνο αυτός που λαμβάνει περισσότερο από το 25% του εισοδήματός του από τη γεωργική δραστηριότητα και μάλιστα αποδεδειγμένα (με τιμολόγια), αποτελεί την επίσημη πρόταση των αγροτικών ενώσεων στην Ισπανία, η οποία αναμένεται να βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Γεωργίας, Λουίς Πλάνας στις 23 Ιουλίου οπότε και ξεκινά η εγχώρια δημόσια διαβούλευση για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ.

Πραγματικούς Αγρότες

Η πρόταση αυτή αποτελεί το πρώτο σημαντικό δείγμα προσέγγισης των δικαιούχων άμεσων ενισχύσεων υπό το φίλτρο του «πραγματικού αγρότη», με την Ισπανία μάλιστα να ακολουθεί έως σήμερα το ίδιο μοντέλο για τον ορισμό του «ενεργού» και του «κατ’ επάγγελμα αγρότη» με την Ελλάδα. Σημειώνεται εδώ πως η ελληνική δημόσια διαβούλευση για τα στρατηγικά σχέδια αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το φθινόπωρο, ωστόσο, εδώ όπως έχει γράψει η Agrenda και το Agronews.gr η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εμφανίζεται διστακτική στο να ενεργοποιήσει τον «πραγματικό αγρότη» καθώς φοβάται πως έτσι θα υπάρξουν επιπτώσεις στα επιλέξιμα εκτάρια. Υπό αυτό το πρίσμα μάλιστα οι ισπανικές ενώσεις (Unión de Uniones de Agricultores y Ganaderos) ζητούν να εξαιρεθούν από αυτή την προϋπόθεση όσοι λαμβάνουν λιγότερα από 1.250 ευρώ ετησίως ώστε να αποφευχθούν αποκλεισμοί ορισμένων κοινωνικών ομάδων σε αγροτικές περιοχές.

Ακόμα πιο αυστηρό ορισμό για την αναδιανεμητική ενίσχυση, ένα υποχρεωτικό καθεστώς άμεσων ενισχύσεων που θα προσέφερει συμπληρωματικό ετήσιο πριμ σε μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις, προτείνουν παράλληλα οι Ισπανοί αγρότες. Συγκεκριμένα, εδώ, ζητάνε να δίνεται μόνο σε όσους το αγροτικό εισόδημα αποτελεί τουλάχιστον το 50% του συνολικού τους εισοδήματος, δηλαδή στους «κατ’ επάγγελμα αγρότες». Αυτή η προσέγγιση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κερδίζει αρκετούς πόντους και στη χώρα μας, ώστε να υπάρξει µία σχετική «αβάντα» για τους κατ’ επάγγελµα αγρότες στη νέα ΚΑΠ.

Τί είναι ο «πραγματικός αγρότης»

Ο ορισμός του «πραγματικού αγρότη» αποτελεί κριτήριο για τη λήψη άμεσων ενισχύσεων (βασική ενίσχυση, συνδεδεμένες κ.α) στη νέα ΚΑΠ. Ο ορισμός αυτός είναι προαιρετικός για τα κράτη-μέλη. Στην τρέχουσα προγραµµατική περίοδο ισχύουν δύο ορισµοί για τους γεωργούς που δικαιούνται ενισχύσεις: α) του «ενεργού γεωργού» που είναι δικαιούχος των άµεσων ενισχύσεων (Ι Πυλώνα) και β) του «επαγγελµατία αγρότη», πέραν της ιδιότητας του ενεργού γεωργού.

Τι είναι αναδιανεμητική ενίσχυση

Κάθε χρόνο µαζί µε τη βασική ενίσχυση, θα υπολογίζεται και ένα συµπληρωµατικό ποσό που θα κατανέµεται σε µικρές και µεσαίες εκµεταλλεύσεις. Το ποσό αυτό θα υπολογίζεται ανά στρέµµα ή θα είναι διαφορετικό για ανά εύρος εκταρίων. Για παράδειγµα, για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης έως και 25 στρέµµατα θα χορηγείται ποσό 30 ευρώ το στρέµµα και για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης µεγαλύτερο από 25 στρέµµατα και έως 50 στρέµµατα θα χορηγούνται 20 ευρώ το στρέµµα. Μάλιστα, τα ποσά αυτά µπορούν να διαφοροποιούνται και µε βάση την περιφέρεια ενίσχυσης (βοσκότοποι, δενδρώδεις, αροτραίες). Όπως και να έχει θα υπάρχει ένα όριο στρεµµάτων που θα ενισχύονται.

Πηγή: agronews.gr

We-Love-Apple-Πιλαφά

Must Read

Πρόγραμμα Νέων Αγροτών και Γεωργίας Ακριβείας με 200 εκατ.

Πρόγραμμα Νέων Αγροτών και Γεωργίας Ακριβείας με 200 εκατ. Πρόγραμμα για νέους αγρότες, με υψηλότερο όριο χρηματοδότησης, αλλά και...

Εφαρμογή Curing Ακτινιδίου: Μετασυλλεκτικός Xειρισμός & Ορθή Πρακτική

Εφαρμογή Curing Ακτινιδίου: Μετασυλλεκτικός Xειρισμός & Ορθή Πρακτική «Curing» : Μία βασική στρατηγική...

7 Λόγοι για να Τρώμε Κελυφωτό Φιστίκι

7 Λόγοι για να Τρώμε Κελυφωτό Φιστίκι Το «τέλειο» σνακ, είναι από τους καλύτερους...

Τα Ωμά Λαχανικά Είναι πιο Υγιεινά από τα Μαγειρεμένα;

Τα Ωμά Λαχανικά Είναι πιο Υγιεινά από τα Μαγειρεμένα; Το μαγείρεμα των τροφών μπορεί να βελτιώσει τη γεύση τους,...

Το Σέλινο και τα Οφέλη του

Το Σέλινο και τα Οφέλη του Υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων για το κατά πόσο υπάρχουν τροφές με αρνητικό ισοζύγιο...