Agravia

Η Οξειδωτική Δύναμη του Όζοντος Πείθει Όλο και Περισσότερους Αγρότες

Οξειδωτική Δύναμη του Όζοντος

Το όζον ως απολυμαντικός παράγοντας κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς στη γεωργία. Χάρη στη μεγάλη οξειδωτική του δύναμη, αυτή η ουσία είναι ικανή να καταστρέψει την πλειονότητα των μυκήτων, των ιών και των βακτηρίων που επηρεάζουν τις καλλιέργειες, γεγονός που επιτρέπει στους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να μειώσουν τη χρήση των χημικών προϊόντων. Οι αριθμοί ποικίλλουν ανάλογα με την καλλιέργεια. Ωστόσο, η χρήση φυτοϋγειονομικών προϊόντων μειώνεται κατά τουλάχιστον 20-25% και η παραγωγή αυξάνεται κατά τουλάχιστον 10-15%.

Υπάρχουν ήδη ιστορίες επιτυχίας. Η εταιρεία Global Hermanos Miguel García SAT 9997, που βρίσκεται στο Belver de Cinca, συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους στη χρήση αυτής της ουσίας στον αγροτικό τομέα.

Προς το παρόν, χρησιμοποιεί το όζον στο σύστημα αποθήκευσής του, καθώς και στη διαδικασία ελέγχου και συσκευασίας φρούτων. Ωστόσο, στόχος τους είναι να το εισέλθουν στα αγροκτήματα μέσω νερού άρδευσης, το οποίο ελπίζουν ότι θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο, δήλωσε η Angel Maria Miguel, διευθύντρια της εταιρείας.

Από το νερό άρδευσης έως τους θαλάμους διατήρησης

Η πιλοτική δοκιμή διεξάγεται σε μια φάρμα περίπου 6.600 m². Μερικές γεννήτριες παράγουν το όζον που εγχέουν στο νερό άρδευσης με σκοπό την οξυγόνωση των ριζών των δέντρων για να τους ενισχύσουν ώστε να παράγουν περισσότερα και καλύτερα φρούτα. “Στο τέλος, η ιδέα είναι το πότισμα των καλλιεργειών με επεξεργασμένο νερό που είναι απαλλαγμένο από μικρόβια, ιούς, μύκητες και βακτήρια, αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να θεραπεύει και να αναγεννά το φυτό, ενισχύοντας τα δέντρα”, δήλωσε η Miguel.

Ένα άλλο από τα μεγάλα οφέλη του όζοντος είναι ότι επιτρέπει την παράταση της διάρκειας ζωής των φρούτων, η οποία είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή. Η SAT παράγει περίπου 15.000 τόνους φρούτων ετησίως, τα περισσότερα από τα οποία αποστέλλονται σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.

Το όζον εγχέεται στον αέρα στους δύο θαλάμους αποθήκευσης και έπειτα στο νερό στα πλυντήρια φρούτων που χρησιμοποιούνται πριν από τη διαδικασία διαλογής και συσκευασίας, εξαλείφοντας έτσι τυχόν παθογόνα από τον καρπό, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη διατήρησή του.

Επιπλέον, το όζον βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων υγρασίας σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που εμποδίζει την αφυδάτωση των φρούτων, την απώλεια ποιότητας και βάρους και επίσης βοηθά στην εξουδετέρωση του αιθυλενίου.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα