Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο κύριος QU Dongyu, ονόμασε το 2021 ως το Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών (International Year of Fruits and Vegetables 2021, IYFV) με έκκληση να βελτιώσει την υγιεινή και βιώσιμη παραγωγή τροφίμων μέσω της καινοτομίας και της τεχνολογίας και την μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων.
Ανακηρύχθηκε στην 74η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το IYFV 2021 είναι αφιερωμένο στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον σημαντικό ρόλο των φρούτων και λαχανικών στην ανθρώπινη διατροφή, την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Γενικός Διευθυντής του FAO χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως «μια μοναδική ευκαιρία για ευαισθητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο». Σημείωσε ότι η πανδημία COVID-19 είχε προκαλέσει στους ανθρώπους να βρουν νέους τρόπους καταπολέμησης της πείνας και του υποσιτισμού και είπε ότι το IYFV θα υπογραμμίσει το ρόλο των ψηφιακών τεχνολογιών στη βελτίωση της διατροφής και των ευκαιριών της αγοράς.
Ενώ σημείωσε τις προκλήσεις στη βελτίωση της παραγωγής και των αγροδιατροφικών αλυσίδων, ο Γενικός Διευθυντής του FAO ενθάρρυνε τις χώρες να δουν το Διεθνές Έτος ως ευκαιρία βελτίωσης των υποδομών, γεωργικές πρακτικές στηρίζοντας έτσι τους μικρούς αγρότες. Τόνισε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά ήταν ένας καλός τρόπος για τους αγρότες να δημιουργήσουν κερδοφόρες καλλιέργειες.