Οι τεχνικές καλλιέργειας που χρησιμοποιούν πλαστικό εδαφοκάλυψης είναι ευρέως διαδεδομένες σε όλο τον κόσμο λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων τους για αποδόσεις και ποιότητα. Για να κατανοήσουμε καλύτερα ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τις καλλιέργειες που διαχειρίζονται αυτές τις τεχνικές πιο αποτελεσματικές, σας παρουσιάζουμε κάποια πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά των πλαστικών.
Ο κύριος στόχος ενός πλαστικού εδαφοκάλυψης είναι η τροποποίηση των συνθηκών του εδάφους όπου αναπτύσσεται το ριζικό σύστημα. Για να βεβαιωθείτε ότι το ριζικό σύστημα σχηματίζεται και αναπτύσσεται σωστά, είναι απαραίτητη η επιλογή φιλμ κατάλληλου για το τύπο της καλλιέργειας και τις κλιματολογικές συνθήκες. Εκτός από τις επιπτώσεις στο έδαφος, ορισμένα φιλμ έχουν και άλλα πλεονεκτήματα. Ένα παράδειγμα είναι τα πλαστικά με ανακλαστικές επιφάνειες που διεγείρουν τη φωτοσύνθεση των φυτών και είναι ικανές να θερμαίνουν το έδαφος ή να το διατηρούν δροσερό.
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία έχει αναπτύξει τα πλαστικά εδαφοκάλυψης σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από την άποψη της έρευνας και της ανάπτυξης προς βιοαποικοδομήσιμα φιλμ μεμβράνης. Πρόκειται για πλαστικές μεμβράνες που, αφήνονται στο έδαφος, αποικοδομούνται χάρη στην υγρασία και τη μικροβιακή δραστηριότητα. Έτσι, το πρόβλημα της απόρριψης λύθηκε και δεν υπάρχουν έξοδα απόρριψης.
Μια άλλη καινοτομία αφορά τη βιωσιμότητα. Υπάρχουν εντελώς αδιάβροχες μεμβράνες που επιτρέπουν τον υποκαπνισμό μειώνοντας έτσι την ποσότητα των καπνιστών που απαιτούνται με ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το περιβάλλον και την υγεία των προϊόντων.