Agravia

Σπαράγγι, ο “λευκός χρυσός” της Ελλάδας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την καλλιέργειά του.

Ο γεωπόνος και παραγωγός σπαραγγιού στη περιοχή της Αριδαίας, Δήμος Αλμωπίας, Νομού Πέλλας, κ. Σταύρος Χατζηβασιλειάδης, απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με την καλλιέργειά του σπαραγγιού.

Ποιες είναι οι κατάλληλες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια σπαραγγιού;

Η καλλιέργεια του σπαραγγιού, απαιτεί, η σύσταση του εδάφους να είναι αμμώδη (ελαφρύ έδαφος),  να στραγγίζει καλά (να μην συσσωρεύει νερό στο υπόγειο και υπέργειο τμήμα του, να υπάρχει καλή απορροή στο έδαφος) και δεν προτιμά τα αργιλώδη και πηλώδη εδάφη. Για αυτό το λόγο, είναι προτιμότερο και ιδανικό για τη καλλιέργεια του σπαραγγιού να χρησιμοποιούνται «αμμουδερά» αγροτεμάχια.

Η καλλιέργεια του σπαραγγιού για να ευδοκιμήσει, απαιτεί κατά τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριο-Δεκέμβριο) χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω των 5 βαθμών Κελσίου, έτσι ώστε να εισέλθει στο στάδιο του λήθαργου. Τη περίοδο της άνοιξης, απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες έτσι ώστε να έχουμε πρώιμη και καλή παραγωγή.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την καλλιέργειά του.

Ο γεωπόνος και παραγωγός σπαραγγιού στη περιοχή της Αριδαίας, Δήμος Αλμωπίας, Νομού Πέλλας, κ. Σταύρος Χατζηβασιλειάδης, απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με την καλλιέργειά του σπαραγγιού.

Ποιες είναι οι κατάλληλες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια σπαραγγιού;

Η καλλιέργεια του σπαραγγιού, απαιτεί, η σύσταση του εδάφους να είναι αμμώδη (ελαφρύ έδαφος),  να στραγγίζει καλά (να μην συσσωρεύει νερό στο υπόγειο και υπέργειο τμήμα του, να υπάρχει καλή απορροή στο έδαφος) και δεν προτιμά τα αργιλώδη και πηλώδη εδάφη. Για αυτό το λόγο, είναι προτιμότερο και ιδανικό για τη καλλιέργεια του σπαραγγιού να χρησιμοποιούνται «αμμουδερά» αγροτεμάχια.

Η καλλιέργεια του σπαραγγιού για να ευδοκιμήσει, απαιτεί κατά τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριο-Δεκέμβριο) χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω των 5 βαθμών Κελσίου, έτσι ώστε να εισέλθει στο στάδιο του λήθαργου. Τη περίοδο της άνοιξης, απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες έτσι ώστε να έχουμε πρώιμη και καλή παραγωγή.

Εντομολογικοί εχθροί του σπαραγγιού

Τέλος σχετικά με το κόστος της καλλιέργειας, ο γεωπόνος κύριος Σταύρος Χατζηβασιλειάδης αναφέρει ‘’Το σπαράγγι είναι καλλιέργεια με υψηλές εισροές και  υψηλό κόστος θρέψης ενώ το κόστος της φυτοπροστασίας είναι χαμηλότερο. Ωστόσο, η καλλιέργεια απαιτεί υψηλό κεφάλαιο για την τοποθέτηση πλαστικών νάιλον, τα οποία χρησιμοποιούμε με σκοπό την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας και πρωιμότητας. Το υψηλότερο κόστος είναι τα εργατικά καθώς η συγκομιδή πραγματοποιείται καθημερινά για δυο μήνες κάθε χρόνο.’’

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα