Agravia

Λευκό σπαράγγι: Συγκομιδή και Επεξεργασία

Το λευκό σπαράγγι ή ο ‘’λευκός χρυσός’’, όπως δικαίως αποκαλείτε, είναι ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς, Πέλλας.

Ο κ. Δημήτρης Αβραμίδης, Διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς αναλύει στην AGRAVIA.gr την διαδικασία από την συγκομιδή έως την επεξεργασία του σπαραγγιού.

Από τη στιγμή που θα “ξυπνήσει” μια φυτεία (ξεκινήσει η παραγωγή της/συγκομιδή της), είναι αναγκαίο να συγκομίζεται καθημερινά ώστε να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Η συγκομιδή του λευκού σπαραγγιού ξεκινάει όταν η κορυφή του πρώτου σπαραγγιού φανεί στην επιφάνεια του εδάφους και κορυφώνεται στα τέλη Απριλίου. Η συγκομιδή είναι καθημερινή αλλά οι ποσότητες δεν είναι ίδιες κάθε ημέρα. Τα απαραίτητα εξαρτήματα για τη συγκομιδή είναι τα ειδικά μαχαίρια και ο κουβάς στον οποίο τοποθετούνται τα σπαράγγια που έχουμε συγκομίσει. Αναφορικά με την ερώτηση της μέχρι στιγμής ποσότητας παραγωγής ο κ. Αβραμίδης ανέφερε ότι «Η συγκομιδή συγκριτικά με την περσινή χρονιά είναι μειωμένη κατά 60%, μέχρι στιγμής, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν το προηγούμενο διάστημα». Αυτό βέβαια δεν αφορά όλους τους καλλιεργητές της περιοχής.

Επεξεργασία

Μόλις πραγματοποιηθεί η παράδοση των σπαραγγιών στο συνεταιρισμό, τοποθετούνται άμεσα σε παγωμένο νερό ώστε να επιτευχθεί θερμικό σοκ. Ο κ. Αβραμίδης προσθέτει αναφορικά με τη διαδικασία τοποθέτησης των σπαραγγιών σε παγωμένο νερό  «Είναι μια διαδικασία την οποία έχουμε ξεκινήσει πιλοτικά για να δούμε τα αποτελέσματα. Είναι η καλύτερη διαδικασία βάση αυτών που έχουμε δει έως τώρα ώστε να αυξήσουμε τη συντήρηση του προϊόντος και να αποτρέψουμε τον μεταχρωματισμό με σκοπό να μην αλλοιωθεί η εμπορική του αξία. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο θέλουμε να εντάξουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία σε όλες τις παραλαβές ώστε να φτάνει το σπαράγγι καλύτερο στον καταναλωτή.»

Εικόνα 1: Τοποθέτηση σπαραγγιών σε παγωμένο νερό

 

Στη συνέχεια τα σπαράγγια τοποθετούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 1-2 βαθμούς Κελσίου και παραμένουν εκεί για τουλάχιστον 8-16 ώρες.

Εικόνα 2: Τοποθέτηση των σπαραγγιών στο ψυγείο

Όταν εξέλθουν τα προϊόντα από το ψυγείο, όπου έχουν τοποθετηθεί για τις απαραίτητες ώρες, ξεκινάει η διαδικασία της επεξεργασίας τους και πιο συγκεκριμένα της κοπής τους.

Εικόνα 3: Διαδικασία κοπής του σπαραγγιού

 

Με την ολοκλήρωση του σταδίου της επεξεργασίας και κοπής των σπαραγγιών, το επόμενο στάδιο είναι η διαλογή τους, με βάση το μέγεθος και την απόχρωση της κεφαλής τους. Οι κατηγορίες είναι η  κάτωθι:

Βάση του μήκους του σπαραγγιού:

  1. 22 εκ. με λευκή κορυφή (λευκό)
  2. 16 εκ. με λεύκη κορυφή (λευκό)
  3. 22 εκ. με βιολέ κορυφή (βιολέ)
  4. 16 εκ. με βιολέ κορυφή (βιολέ)

Βάση των ποιοτικών χαρακτηριστικών:

  1. Κορυφές
  2. Λεπτά
  3. Ανθισμένα-> πάνε για β κατηγορία
Εικόνα 4: Διαδικασία διαλογής των σπαραγγιών

 

Με την ολοκλήρωση όλων των προηγούμενων διεργασιών, τα σπαράγγια, τοποθετούνται σε συσκευασίες μεταφοράς και δρομολογούνται για το τελικό τεχνικό πακετάρισμα, ώστε να είναι εύκολη η μεταφορά, για την εξαγωγή τους. Ο συνεταιρισμός κατά τη μεγαλύτερη πλειοψηφία εξάγει το τελικό παραγόμενο προϊόν στις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Ο βασικός παραλήπτης/αποδέκτης του σπαραγγιού από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πιπεριάς Πέλλας είναι η Γερμανική αγορά και οι Γερμανοί καταναλωτές. Μικρότερο ποσοστό απορροφάται από την Ολλανδική αγορά.

Εικόνα 5: Τα σπαράγγια έτοιμα για εξαγωγή

Αναφορικά με την ερώτηση προς τον κ. Αβραμίδη για την αναμενόμενη ετήσια παραγωγή για τη φετινή χρονιά, απαντήθηκε το εξής: «Τα μέλη του συνεταιρισμού καλλιεργούν κατά προσέγγιση 1200 στρέμματα. Πέρυσι η μέση ετήσια παραγωγή κυμάνθηκε στους 850 τόνους ενώ φέτος προσδοκούμε να ξεπεράσουμε τους 1000 τόνους παρά τις όποιες δυσκολίες έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής.»

Τέλος, στην ερώτηση σχετικά με την ποιότητα των παραγόμενων σπαραγγιών στην περιοχή της Αλμωπίας ο κ. Αβραμίδης απάντησε: «’Έχουμε καταφέρει με τη συμβολή του κ. Σταύρου Χατζηβασιλειάδη να καλλιεργούμε τα πιο ποιοτικά σπαράγγια στην Ελλάδα, με ΔΙΑΦΟΡΑ!»

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα