Agravia

Σε Πρόωρη Λήξη η Συγκομιδή Σπαραγγιού Λόγω Κορονοϊού

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες και τα περιοριστικά μέτρα βάζουν ταφόπλακα στην παραγωγική διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σπαραγγιού, σε Καβάλα, Έβρο και τις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως το Αγρίνιο, όπου καλλιεργείται. Αιτία, όπως μας εξήγησαν αγρότες και γεωπόνοι από τις περιοχές αυτές, το γεγονός ότι μόλις άρχισε να υπάρχει καλή παραγωγή σε όγκο, χάλασε ο καιρός, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Πρόσθετο θέμα έχει δημιουργηθεί και από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, που έχει δημιουργήσει προβλήματα και δυσχέρειες και σε άλλα κηπευτικά προϊόντα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η Κρήτη για παράδειγμα, αλλά και φρούτα, όπως οι φράουλες που είναι της εποχής.

Όσον αφορά στα σπαράγγια τώρα, τα πρώτα, λίγα σπαράγγια βγήκαν πριν από ένα μήνα και τότε έφυγαν προς την αγορά της Γερμανίας, οι πρώτες ποσότητες από την Ελλάδα, καθώς οι παραγωγοί κυνηγούν σε κάθε περίπτωση την πρωιμότητα, έναντι άλλων ανταγωνιστριών χωρών. Ωστόσο τώρα βγαίνει ο κύριος όγκος και όπως μας είπε ο Θανάσης Μαλτεπιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης Τυχερού, κινδυνεύουμε και μεις αλλά και οι παραγωγοί από άλλες περιοχές να πάει χαμένη η χρονιά. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει και έλλειψη εργατών γης, ενώ το κρύο και η εναλλαγή της θερμοκρασίας έχει στρεσσάρει τα φυτά.

Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση, αφού έχουν κάνει τα έξοδα καλλιέργειας και δεν πρόλαβαν, λόγω του καιρού και των υπόλοιπων συνθηκών που περιγράψαμε, να ολοκληρώσουν ούτε κατά το ήμισυ την συγκομιδή.

Στον Έβρο οι αγρότες καλλιεργούν περί τα 1.100 στρέμματα. Όπως εξηγεί ο κ. Μαλτεπιώτης, το σπαράγγι έχει δυναμική αρκεί η καλλιέργεια να γίνεται οργανωμένα από την αρχή μέχρι το τέλος. Το 2019 για την περιοχή (αλλά και την χώρα μας γενικότερα) ήταν μια πολύ κακή χρονιά όσον αφορά την παραγωγή, αν σκεφτεί κανείς ότι οι αποδόσεις δεν ξεπέρασαν τα 300-330 κιλά στο στρέμμα. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και για την Χρυσούπολη στην Καβάλα, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία, οι καλλιεργητές και οι συνεταιρισμοί τους έχουν έλθει αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ζητούν μέτρα από τον υπουργό, μέσω του Συνεταιρισμού Νεαπόλεως στο Αγρίνιο.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τα πράσινα σπαράγγια, που έχουν και χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα λευκά και ειδικότερα τα βιολογικά. Οι τιμές παραγωγού για τα συμβατικά σπαράγγια κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και σε λίγα χρόνια αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα είναι ασύμφορα για τους παραγωγούς.

Πηγή: agrotypos.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα