Agravia

Η Γραφειοκρατία Ενίσχυσης Κτηνοτρόφων Δείχνει Πληρωμή τον Οκτώβριο

Γραφειοκρατία Ενίσχυσης Κτηνοτρόφων

Μόνο µε κάτι λίγα από ειδικές ενισχύσεις λόγω της πανδηµίας, διορθωτικές πιστώσεις από παλιές άµεσες ενισχύσεις και προγράµµατα και µια παρτίδα αποζηµιώσεων από τον ΕΛΓΑ προβλέπεται να κυλήσει ο Σεπτέµβριος. Πρώτοι «τυχεροί» οι αµπελουργοί για τον πράσινο τρύγο και την απόσταξη κρίσης και οι αλιείς για τους οποίους έκλεισε η πλατφόρµα των αιτήσεων, ενώ θα ακολουθήσουν οι σπαραγγοπαραγωγοί (αιτήσεις µέχρι 9 Σεπτεµβρίου) και οι παραγωγοί λαϊκών (αιτήσεις µέχρι 23 Σεπτεµβρίου). Μεγάλοι «χαµένοι» για ακόµα µία φορά οι αιγοπροβατοτρόφοι, για τους οποίους δεν έχει καν ακόµα ξεκινήσει η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων (τουλάχιστον έως ότου γράφονταν αυτές οι γραµµές).

Το ζητούµενο ωστόσο δεν είναι µόνο η καθυστέρηση στην πληρωµή τους, η οποία έχει ξεπεράσει τους πέντε µήνες, αλλά η τελευταία «κατραπακιά» που ήρθε από το υπουργείο Οικονοµικών. Ως φαίνεται, οι αρµόδιες οικονοµικές υπηρεσίες αποφάσισαν να εγκρίνουν την πίστωση ποσού 30,155 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων, όταν λίγο καιρό νωρίτερα από τις Βρυξέλλες είχε δοθεί το πράσινο φως για 31,7 εκατ. ευρώ στον εν λόγω κλάδο. Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να µένει «χωρίς στήριξη» από τους επιτελείς του Οικονοµικών, απογοητεύοντας µε τη σειρά του για άλλη µια φορά τους πληγέντες κτηνοτρόφους, που περίµεναν τα 4 ευρώ, τα οποία εδώ και πολλούς µήνες ο ίδιος τους είχε ανακοινώσει.

Πληρωμή τον Οκτώβριο

Βέβαια, να σηµειωθεί ότι σε συνάντησή που είχε µε τον βουλευτή Λάρισας Μάξιµο Χαρακόπουλο, ο ίδιος τον ενηµέρωσε ότι «υπήρξε περικοπή από το υπουργείο Οικονοµικών του σχετικού κονδυλίου κατά 1,5 εκατ. ευρώ, κι έτσι εστάλη νέα ΚΥΑ στον κ. Σκυλακάκη. Μόλις υπογραφεί θα αναρτηθεί η σχετική βάση δεδοµένων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι δικαιούχοι αιγοπροβατοτρόφοι σε εύλογο διάστηµα θα µπορούν να προβούν σε δηλώσεις των ζώων τους προκειµένου να αποζηµιωθούν µε το ποσό που τους αναλογεί».

Σε κάθε περίπτωση, να σηµειωθεί ότι το ποσό που θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι θα είναι σε άµεση συνάρτηση των ζώων που θα δηλώσουν. Επί τοις ουσίας πάντως για τους 45.430 δικαιούχους, η διαδικασία µέχρι να πληρωθούν έχει ακόµα δρόµο, αφού πρέπει πρώτα να συνυπογραφεί και να εκδοθεί η ΚΥΑ µε τους όρους χορήγησης της έκτακτης αυτής ενίσχυσης. Κατόπιν, θα ακολουθήσει το «άνοιγµα» της ειδικής πλατφόρµας για την υποδοχή αιτήσεων, µε την προθεσµία να διαρκεί ένα µήνα, όπως και στις υπόλοιπες ειδικές ενισχύσεις, σύµφωνα µε όσα ορίζει ο σχετικός κοινοτικός κανονισµός, αν και κάποια στιγµή έπεσε στο τραπέζι το ενδεχόµενο να παρακαµφθεί η διαδικασία των αιτήσεων, προκειµένου να κερδηθεί χρόνος. Μετά από αυτά θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων, ο απαραίτητος διασταυρωτικός έλεγχος, θα σταλεί η λίστα των δικαιούχων, για να βγει καρτέλα πληρωµής και να µπουν χρήµατα στους λογαριασµούς τους. Με αυτά κι αυτά, η πληρωµή δροµολογείται το νωρίτερο για τα τέλη Οκτωβρίου, αν όχι αρχές Νοεµβρίου, δεδοµένου ότι το διάστηµα εκείνο η διοικητική µηχανή του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ασχολείται µε το τσεκ.

Όσον αφορά τώρα την προκαταβολή της ενιαίας, οι αρµόδιοι σε πλατεία Βάθη και ∆οµοκού φαίνεται να «δουλεύουν» µε ορόσηµο την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, ηµεροµηνία την οποία έχει ορίσει η Κοµισιόν στα κράτη-µέλη για την έναρξη της πληρωµής της προκαταβολής του 2020. Ωστόσο, αν µέχρι τότε δεν προλάβουν, το πιθανότερο είναι η πληρωµή να τρέξει την εβδοµάδα 19 µε 23 Οκτωβρίου.

Πηγή: agronews.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα