Agravia

Αγροτικά ΝέαΔιεθνή ΝέαΠρογράμματα

Κομισιόν – 205 εκατ. ευρώ για προώθηση αγροτικών προϊόντων

Σκάνδαλο Βιολογικών Προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν θα διαθέσει 205 εκατ. ευρώ το 2026, για τη συγχρηματοδότηση δράσεων προώθησης βιώσιμων και υψηλής ποιότητας αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και διεθνώς. Αυτό προβλέπει το πρόγραμμα εργασίας για την πολιτική προώθησης του 2026, το οποίο ενέκρινε το Δεκέμβριο του 2025 και αποτελεί τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει υπάρξει ποτέ για την ενίσχυση της ενημέρωσης των καταναλωτών, σχετικά με τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα και συστήματα ποιότητας.

Κατανομή κονδυλίων

Έως και 160 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα μέσω επιχορηγήσεων, για τη συγχρηματοδότηση προγραμμάτων που υλοποιούν ομάδες παραγωγών και άλλοι φορείς του αγροδιατροφικού τομέα. Συγκεκριμένα, 150 εκατ. ευρώ κατανέμονται μεταξύ δράσεων προώθησης σε τρίτες χώρες και στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, με ποσά 70,3 εκατ. ευρώ και 79,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ 10 εκατ. ευρώ θα πάνε σε μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων.

Νέα εκστρατεία για τρόφιμα και αγροτικές κοινωνίες

Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης την υλοποίηση νέας εκστρατείας προώθησης των ευρωπαϊκών τροφίμων και των αγροτικών κοινωνιών, η οποία αναμένεται να αρχίσει μέσα στο έτος. Την εκστρατεία ανακοίνωσε η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης, ως μέρος των δράσεων πολιτικής προώθησης της ΕΕ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας, η εκστρατεία στοχεύει στην ενημέρωση των καταναλωτών για τα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα, την προώθηση της κατανάλωσής τους, καθώς και στην ανάδειξη του ρόλου των αγροτών στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης τροφίμων. Η υλοποίησή της προβλέπεται να γίνει σε όλα τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των δράσεων προώθησης εκτός ΕΕ, τα προγράμματα θα εστιάσουν σε αγορές με υψηλό ενδιαφέρον για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Σιγκαπούρη και η βόρεια Αμερική

Πρωτοβουλίες που υλοποιεί απευθείας η Κομισιόν

Το πρόγραμμα εργασίας προβλέπει την υλοποίηση μιας σειράς πρωτοβουλιών απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κομισιόν, με συνολικό προϋπολογισμό έως 10 εκατ. ευρώ. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν αποστολές εργασίας του Επιτρόπου Κρίστοφ Χάνσεν, με τη συμμετοχή επιχειρηματικών αντιπροσωπειών σε τρίτες χώρες, εκστρατείες προώθησης και ενημέρωσης εκτός ΕΕ, τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διεθνείς αγροδιατροφικές εκθέσεις, καθώς και την εκπόνηση οδηγών εισόδου σε αγορές για εξαγωγείς.

Προσκλήσεις και ημερίδα ενημέρωσης

Ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας (REA) θα προκηρύξει δύο προσκλήσεις υποβολής προτάσεων:
Μία για τα λεγόμενα «απλά» (simple) προγράμματα, με μία ή περισσότερες οργανώσεις από το ίδιο κράτος-μέλος, και μία για τα «πολυεθνικά» (multi) προγράμματα, με τη συμμετοχή τουλάχιστον δύο οργανώσεων από δύο διαφορετικά κράτη-μέλη ή από έναν ή περισσότερους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Δικαίωμα υποβολής προτάσεων έχουν ευρύ φάσμα φορέων, όπως εμπορικές και παραγωγικές οργανώσεις και αγροδιατροφικοί φορείς, που είναι υπεύθυνοι για δράσεις προώθησης. Οι προσκλήσεις θα παραμείνουν ανοικτές για τρεις μήνες.

Μια ημερίδα ενημέρωσης θα γίνει στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2026, στις Βρυξέλλες και διαδικτυακά. Οι δυνητικοί δικαιούχοι καλούνται να συμμετάσχουν για την ενημέρωσή τους, σχετικά με τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να ακούσουν εμπειρίες από επιτυχείς δικαιούχους και να δικτυωθούν με πιθανούς εταίρους.

Πολιτική προώθησης

Η πολιτική προώθησης της ΕΕ αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο, που αφορά αγρότες και επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, και έχει σχέση με τη συμμόρφωση σε πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Αυτή η πολιτική παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για δράσεις προώθησης αγροδιατροφικών προϊόντων σε ανταγωνιστικές αγορές, εντός και εκτός ΕΕ.
Από το 2016, έχει υπάρξει συγχρηματοδότηση για πάνω από 650 εκστρατείες από την Ευρωπαϊκή Κομισιόν, με το κοινό σήμα «Enjoy, it’s from Europe» και αφορούν την προβολή ευρωπαϊκών αγροδιατροφικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες. Η πολιτική προώθησης εφαρμόζεται παράλληλα με συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και έχει σχέση με τη συνολική εξέλιξη του εμπορικού ισοζυγίου της ΕΕ, την τελευταία δεκαετία.

Ο κ. Κρίστοφ Χάνσεν, Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων δήλωσε:

«Είναι απαραίτητο να προωθήσουμε την υψηλή ποιότητα των αγροτικών μας προϊόντων, τόσο εντός της ΕΕ όσο και διεθνώς. Η οικονομική μας διπλωματία και τα προγράμματα προώθησης συμβάλλουν στην ενίσχυση της ενημέρωσης καταναλωτών και επιχειρήσεων και διασφαλίζουν ότι οι αγρότες μας μπορούν να αποκομίσουν τα οφέλη των εμπορικών συμφωνιών. Με τη νέα μας εκστρατεία που προβάλλει τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και τις αγροτικές κοινωνίες ως βασικό στοιχείο της κοινωνικής μας συνοχής, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη της αριστείας των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ και τη στήριξη της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού μας τομέα».

Πολιτική προώθησης

ΑΠΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (100 εκ.)

  • Απλά προγράμματα στην εσωτερική αγορά (42,7 εκ.)
  • Προγράμματα για βιολογικά προϊόντα (7,6 εκ.)
  • Προγράμματα για νωπά φρούτα και λαχανικά (9,9 εκ.)
  • Προγράμματα για τα συστήματα ποιότητας της ΕΕ (γεωγραφικές ενδείξεις, λογότυπο «Απόκεντρες Περιφέρειες») (13,1 εκ.)
  • Προγράμματα που αυξάνουν την ευαισθητοποίηση για τη βιώσιμη γεωργία της ΕΕ και την καλή διαβίωση των ζώων (6,6 εκ.)
  • Προγράμματα που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μεθόδων αγροτικής παραγωγής στην Ένωση (ασφάλεια τροφίμων, ιχνηλασιμότητα, αυθεντικότητα, επισήμανση, διατροφικά και υγειονομικά στοιχεία, καλή διαβίωση των ζώων) και τα χαρακτηριστικά των προϊόντων της ΕΕ ως προς την ποιότητα, τη γεύση, την ποικιλομορφία ή τις παραδόσεις (εκτός των συστημάτων ποιότητας της ΕΕ) (5,5 εκ.)
  • Απλά προγράμματα σε τρίτες χώρες (52,3 εκ.)
  • Προγράμματα σε οποιεσδήποτε γεωγραφικές περιοχές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (46,8 εκ.)
  • Προγράμματα για βιολογικά και βιώσιμα προϊόντα της ΕΕ σε τρίτες χώρες (5,5 εκ.)
  • Απλά προγράμματα για διαταραχές της αγοράς / πρόσθετη πρόσκληση υποβολής προτάσεων (5 εκ.)

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (55 εκ.)

  • Πολυεθνικά προγράμματα στην εσωτερική αγορά (37 εκ.)
  • Προγράμματα για βιολογικά προϊόντα (10,6 εκ.)
  • Προγράμματα που αυξάνουν την ευαισθητοποίηση για τη βιώσιμη γεωργία της ΕΕ και την καλή διαβίωση των ζώων (13,7 εκ.)
  • Προγράμματα για νωπά φρούτα και λαχανικά (5,7 εκ.)
  • Προγράμματα για τα συστήματα ποιότητας της ΕΕ (βιολογικά προϊόντα, γεωγραφικές ενδείξεις, λογότυπο «Απόκεντρες Περιφέρειες») ή προγράμματα που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μεθόδων αγροτικής παραγωγής στην Ένωση (ασφάλεια τροφίμων, ιχνηλασιμότητα, αυθεντικότητα, επισήμανση, διατροφικά και υγειονομικά στοιχεία, καλή διαβίωση των ζώων) και τα χαρακτηριστικά των προϊόντων της ΕΕ ως προς την ποιότητα, τη γεύση, την ποικιλομορφία ή τις παραδόσεις (7 εκ.)
  • Πολυεθνικά προγράμματα σε τρίτες χώρες (18 εκ.)
  • Προγράμματα σε οποιεσδήποτε γεωγραφικές περιοχές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (15 εκ.)
  • Προγράμματα για βιολογικά και βιώσιμα προϊόντα της ΕΕ σε τρίτες χώρες (3 εκ.)
  • Πολυεθνικά προγράμματα για διαταραχές της αγοράς / πρόσθετη πρόσκληση υποβολής προτάσεων (5 εκ.)

Συνολικό κονδύλι για επιχορηγήσεις (απλά και πολυεθνικά προγράμματα): 160 εκ.

 

Η Ανακοίνωση για την προώθηση αγροδιατροφικών προϊόντων 2026 είναι διαθέσιμη ΕΔΩ.

Λέξεις-Κλειδιά:

2026Αγροτικά ΠροϊόνταΔιεθνείς ΑγορέςΔιεθνή ΝέαΕΕΕυρωπαϊκή ΑγοράΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚομισιόνΠρογράμματαΠροώθηση ΠροϊόντωνΤρόφιμα

Παρόμοια άρθρα