Agravia

Αγροτικά Νέα ⟡ Αγροτική Οικονομία ⟡ Επικαιρότητα

Το Μέτρο 23 δεν υπολογίζεται στις επιδοτήσεις

Aλλαγές στα τιμολόγια αγροτών - Έλεγχοι από ΑΑΔΕ
Aλλαγές στα τιμολόγια αγροτών - Έλεγχοι από ΑΑΔΕ

Μια νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή, ρυθμίζει ρητά ότι η ενίσχυση στο Μέτρο 23, που έλαβαν οι αγρότες που είχαν ζημιές από φυσικές καταστροφές, δεν υπολογίζεται στο όριο των επιδοτήσεων της παρ. 1 του άρθρου 48 του ν. 5144/2024. Κατά συνέπεια, δε θα πηγαίνουν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, μόνο λόγω της είσπραξης της ενίσχυσης αυτής.

Αγρότες του ειδικού καθεστώτος του αρ. 48 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 5144/2024), οι οποίοι ήδη μπήκαν στο κανονικό καθεστώς εκ του λόγου αυτού, μπορούν να μπουν εκ νέου στο ειδικό καθεστώς αγροτών, με δήλωση μεταβολών, που μπορούν να υποβάλουν εμπρόθεσμα στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “Τα Αιτήματά μου”, (διαθέσιμη ΕΔΩ) από την Τρίτη 3/2/2026 μέχρι και την Παρασκευή 27/2/2026.

Νεότερη ανακοίνωση της ΑΑΔΕ θα υποδείξει την ακριβή διαδρομή υποβολής της εν λόγω δήλωσης στην πλατφόρμα “Τα Αιτήματά μου”.

Τυχόν πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ένταξης στο κανονικό καθεστώς, στο μεσοδιάστημα μέχρι την ψήφιση της σχετικής διάταξης, δεν οφείλονται και, εφόσον έχει γίνει η καταβολή τους, θα επιστραφούν.

Λέξεις-Κλειδιά:

2026 ⟡ ΑΑΔΕ ⟡ Ειδικό Καθεστώς ⟡ Επιδοτήσεις ⟡ Επιδότηση ⟡ Μέτρο 23 ⟡ Οδηγίες ⟡ ΦΠΑ

Παρόμοια άρθρα