Ο εμπλουτισμός του περιβάλλοντος του θερμοκηπίου με διοξείδιο του άνθρακα CO2 μπορεί να βελτιώσει την παραγωγή προϊόντων σε ένα θερμοκήπιο.
Στα θερμοκήπια που γίνεται εμπλουτισμός της ατμόσφαιρας του θερμοκηπίου με διοξείδιο του άνθρακα CO2 παρατηρείται αύξηση στην παραγωγή τομάτας 20-30%, καλύτερη καρπόδεση, ειδικά σε περιόδους χαμηλού φωτισμού και αύξηση του μεγέθους των καρπών. Σε καλλιέργεια αγγουριών μπορεί να σημειωθεί αύξηση παραγωγής έως και 40% ενώ σε παραγωγή μαρουλιών έως και 30%. Ο συνδυασμός εμπλουτισμού διοξειδίου του άνθρακα με τεχνητό φωτισμό μπορεί να προσδώσει σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα εύρωστα φυτά.
Για να υπάρχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρχει η βέλτιστη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα εντός του θερμοκηπίου, η οποία εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης, την ποικιλία, την γεωγραφική περιοχή, την εποχή του χρόνου και ασφαλώς τον τύπο του θερμοκηπίου. Σαν γενικός κανόνας η βέλτιστη συγκέντρωση είναι 2 με 5 φορές μεγαλύτερη από αυτή της ατμόσφαιρας δηλαδή 1000-15000 ppm CO2.
Τις κρύες ημέρες όταν το θερμοκήπιο θερμαίνεται και οι εξαερισμοί είναι κλειστοί τα φυτά χρησιμοποιούν το διοξείδιο του άνθρακα του περιβάλλοντος του θερμοκηπίου. Εντός μίας ώρας σε ένα κλειστό θερμοκήπιο τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να μειωθεί τόσο ώστε να μειωθεί σημαντικά και ο ρυθμός ανάπτυξης. Ο εξαερισμός του θερμοκηπίου μπορεί να αυξήσει το κόστος θέρμανσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν χρησιμοποιηθούν θερμαντικοί μηχανισμοί προπανίου ή αερίου ή ακόμα και ορυκτών καυσίμων οι οποίοι εμπλουτίζουν την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα καθώς ταυτόχρονα θερμαίνουν και τον χώρο του θερμοκηπίου.
Ο εμπλουτισμός διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης νερού και λιπασμάτων από την στιγμή που τα φυτά θα έχουν πολύ πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Ο εμπλουτισμός διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να επιφέρει αύξηση του ρυθμού παραγωγής έως και 50% και πρωίμηση της παραγωγής κατά μία εβδομάδα ή και δέκα ημέρες.
Επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα κατά την διάρκεια της ημέρα
Φυτό | CO2 (ppm) |
Τομάτα | 700 – 1000 |
Αγγούρι | 800 – 1200 |
Πιπεριά | 800 – 1000 |
Μαρούλι | 1000 – 1200 |
Ηλίας Παπαδόπουλος
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE