Την αποζημίωση καλλιεργητών και κτηνοτρόφων με 13,8 εκατομμύρια ευρώ ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ, με το ποσό να αφορά μόνο όσους έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές. Παράλληλα, ο Οργανισμός ανακοίνωσε την ολοκλήρωση καταβολής αποζημιώσεων για το 2025, την ίδια στιγμή που υπάρχουν ακόμα de minimis που αναμένει να δώσει, τόσο εντός Ιουλίου, όσο και το Σεπτέμβριο, καθώς οι ασφαλισμένοι παραγωγοί περιμένουν ενισχύσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν οι παγετοί το 2021 και το 2025.
Οι εν λόγω πληρωμές θα γίνουν μέσω ad hoc προγράμματος, αλλά η καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων προβληματίζει τους δενδροκαλλιεργητές, καθώς για το 2021 η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή, με τη δέσμευση για πίστωση εντός Ιουλίου, ενώ για το 2025 η σχετική ενίσχυση θα έρθει το Σεπτέμβριο.
«Ο ΕΛΓΑ κατέβαλε σήμερα Τρίτη 7 Ιουλίου 2026, αποζημιώσεις ύψους 13,8 εκ. € σε 9.634 ασφαλισμένους παραγωγούς στον Οργανισμό, για ζημίες του έτους 2025, σε καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου. Η πληρωμή πραγματοποιήθηκε μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος. Mε τη συγκεκριμένη πληρωμή ολοκληρώνονται εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, σχεδόν στο σύνολό τους, οι πληρωμές των οφειλόμενων αποζημιώσεων έτους 2025».




