Agravia

Κορωνοϊός: 10 Δράσεις της ΕΕ Κατά της Πανδημίας

Σε αυτές τις μέρες της κρίσης, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συνεργάζονται και αλληλοβοηθούνται, κινητοποιούν πόρους, εξασφαλίζουν την παροχή εξοπλισμού προστασίας, ενισχύουν την έρευνα και υποστηρίζουν τους παγκόσμιους εταίρους μας που έχουν ανάγκη. Μάθετε 10 συγκεκριμένα πράγματα που κάνει η ΕΕ για τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, την προστασία των πολιτών και της οικονομίας και την ενίσχυση της αλληλεγγύης.

1.Επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού

Προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του ιού εντός και εκτός Ευρώπης, η ΕΕ έκλεισε τα εξωτερικά της σύνορα για μη ουσιώδη ταξίδια, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη μεταφορά βασικών αγαθών στην ΕΕ μέσω της θέσπισης «πράσινων λωρίδων». Συνιστάται επίσης στους ευρωπαίους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια εκτός της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων παρέχει συνεχείς εκτιμήσεις κινδύνου και νέες επιδημιολογικές πληροφορίες για τους Ευρωπαίους.

2.Παροχή ιατρικού εξοπλισμού

Οι χώρες της ΕΕ έχουν ταχεία πρόσβαση στο πρώτο απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού (rescEU), όπως για παράδειγμα αναπνευστικά μηχανήματα και προστατευτικές μάσκες. Επιπρόσθετα, η ΕΕ έχει δρομολογήσει τέσσερις μεγάλες διεθνείς προσκλήσεις υποβολής προσφορών δίνοντας στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να πραγματοποιούν κοινές αγορές εξοπλισμού και διαγνωστικών τεστ.

3.Προώθηση της έρευνας για εμβόλιο

Το πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα, «Ορίζοντας 2020», χρηματοδοτεί 18 ερευνητικά έργα και 140 ομάδες σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να συμβάλει στο να βρεθεί σύντομα το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19. Σκοπός είναι η βελτίωση των μεθόδων διάγνωσης, της ετοιμότητας, της κλινικής διαχείρισης και της θεραπείας. Στις 4 Μαΐου 2020, η ΕΕ θα διοργανώσει μια διαδικτυακή εκδήλωση ανάληψης δεσμεύσεων για την άντληση κεφαλαίων για το εμβόλιο.

4.Επαναπατρισμός πολιτών της ΕΕ

Πάνω από 45.000 Ευρωπαίοι που ήταν εγκλωβισμένοι ανά τον κόσμο λόγω της πανδημίας, επέστρεψαν στα σπίτια τους χάρη στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Επιπλέον, τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεργάστηκαν για την παροχή προξενικής υποστήριξης και τον επαναπατρισμό πολιτών της ΕΕ από τρίτες χώρες. Έως τα μέσα Απριλίου του 2020, έγιναν προσπάθειες επαναπατρισμού που συντονίστηκαν με τη στήριξη της ΕΕ για περισσότερους από 650.000 αποκλεισμένους στο εξωτερικό Ευρωπαίους και πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για τον εντοπισμό και τον επαναπατρισμό περισσότερων Ευρωπαίων. Οι κοινές πτήσεις επαναπατρισμού με σκοπό την επιστροφή πολιτών της ΕΕ μπορούν να συγχρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε ποσοστό έως 75 %.

5.Ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

Η ΕΕ διευκολύνει την αποστολή ιατρικών ομάδων μέσω του ιατρικού σώματος της ΕΕ, έτσι ώστε ομάδες από διάφορα κράτη μέλη να μπορούν να στηρίξουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Σε πνεύμα αλληλεγγύης, τα κράτη μέλη προσέφεραν βοήθεια το ένα στο άλλο. Παραδείγματος χάριν: Η Αυστρία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο άνοιξαν τις μονάδες εντατικής θεραπείας τους σε ολλανδούς, γάλλους και ιταλούς ασθενείς που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Η Πολωνία και η Ρουμανία και η Γερμανία απέστειλαν ομάδες ιατρών για τη θεραπεία ασθενών σε νοσοκομεία της Ιταλίας. Η Δανία αποστέλλει στην Ιταλία αναπνευστικές συσκευές και κινητό νοσοκομειακό εξοπλισμό. Η ΕΕ θέσπισε επίσης νέους κανόνες βάσει των οποίων τα κράτη μέλη μπορούν να ζητούν χρηματοδοτική συνδρομή από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την κάλυψη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου διευρύνθηκε πρόσφατα έτσι ώστε έως και 800 εκατ. € θα διατεθούν φέτος στα κράτη μέλη για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

6.Στήριξη της οικονομίας

Η ΕΕ προτείνει δέσμη μέτρων στήριξης ύψους 540 δισ. € για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των κρατών μελών. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέχει 750 δισ. € για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς και 120 δισ. € σε ποσοτική χαλάρωση και 20 δισ. € σε εξαγορές του χρέους.

7.Προστασία των θέσεων εργασίας

Η ΕΕ θέτει 37 δισ. € από υφιστάμενα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ στη διάθεση των χωρών της ΕΕ το 2020 για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού και τη στήριξη της υγειονομικής περίθαλψης, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Για να εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους όταν οι εταιρείες διακόπτουν τις δραστηριότητές τους λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, η ΕΕ προσπαθεί να αναπτύξει έναν μηχανισμό προσωρινής βοήθειας (SURE) ύψους έως και 100 δισ. € για τη στήριξη των εθνικών προγραμμάτων εργασίας.

8.Βοήθεια για την ανάκαμψη της ΕΕ

Για να μπορέσει η ΕΕ να ανακάμψει από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας, οι ηγέτες της επεξεργάζονται ένα μαζικό σχέδιο για την εξασφάλιση της ανάπτυξης και τη στήριξη των πολιτών, των επιχειρήσεων και των οικονομιών μας τα επόμενα χρόνια.

9.Υποστήριξη των εταίρων μας ανά τον κόσμο

Η κρίση της νόσου COVID-19 αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα που απαιτεί παγκόσμιες λύσεις. Η ΕΕ έχει καταρτίσει σχέδια προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες των χωρών εταίρων για την καταπολέμηση του ιού παρέχοντας χρηματοδοτική στήριξη ύψους 20 δισ. € για την αντιμετώπιση της άμεσης κρίσης του τομέα της υγείας και των συνακόλουθων ανθρωπιστικών αναγκών. Η ΕΕ υποστήριξε επίσης το πάγωμα του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών, απελευθερώνοντας έτσι πόρους απολύτως αναγκαίους για τη βελτίωση των συστημάτων υγείας και την καταπολέμηση της πανδημίας.

10.Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τη νόσο COVID-19

Όλα τα κράτη μέλη και η ΕΕ στο σύνολό της απειλούνται από την εσκεμμένη διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με την πανδημία COVID-19. Η ΕΕ συμβάλλει στον εντοπισμό, την αποκάλυψη και την αμφισβήτηση της παραπληροφόρησης παρέχοντας ακριβείς και ενημερωμένες πληροφορίες. Συνεργάζεται επίσης με διαδικτυακές πλατφόρμες για την προώθηση αξιόπιστων πηγών, τη διάψευση των ψευδών ειδήσεων και την αφαίρεση του παράνομου περιεχομένου.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα