Agravia

Xyllela Fastidiosa (Ξυλέλλα): Ένα Βακτήριο Καραντίνας

H Xyllela fastidiosa είναι μια ασθένεια η οποία απειλεί τις καλλιέργειες της ελιάς στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ένα νέο πολυφάγο βακτήριο καραντίνας για τη καλλιέργεια της ελιάς στην Ευρώπη.

Η ασθένεια αυτή προκαλεί ταχεία ξήρανση των ελαιόδεντρων.

Το παθογόνο έντομο πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη το 2013, και πρόσβαλε ελαιόδεντρα στην Ιταλία. Μετέπειτα εμφανίστηκε στη Γαλλία και σε άλλες χώρες.

Το φυτοπαθογόνο πρόκειται για ένα διασυστηματικό βακτήριο το οποίο είναι αργής ανάπτυξης. Εγκαθίσταται και μολύνει επιλεκτικά τα αγγεία του ξύλου των φυτών, τα οποία φράσει και προκαλεί δυσκολίες στην διακίνηση των θρεπτικών στοιχείων και του νερού μέσα στο φυτικό σώμα του ασθενούς φυτού. Είναι επικίνδυνο για πολλά φυτά και δένδρα.

Μεταδίδεται σε αμόλυντες περιοχές με το προσβεβλημένο πολλαπλασιαστικό υλικό (φυτά, δενδρύλλια) σε μεγάλες αποστάσεις και σε μικρές με τον εμβολιασμό. Επίσης, η μεταφορά του γίνεται με τη βοήθεια μυζητικών εντόμων φορέων, όπως τα τζιτζικάκια, Cicadellidae sp. Aphrophoridae, Cercopidae, Hemiptera που μεταδίδουν το βακτήριο σε διάφορα φυτικά ήδη. Ο σημαντικότερος από τους φορείς είναι το είδος Philaenus spunarius.

Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι νεκρώσεις φύλλων, ξηράνσεις κλαδίσκων και κλάδων, καχιξία, χλώρωση, μάρανση, μείωση της παραγωγής και σταδιακά ξήρανση ολόκληρου του δένδρου.

Εικόνα 2 Προβολή από το παθογόνο σε δέντρο ελιάς

Η ανάπτυξη του παθογόνου ευνοείται από της καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Μεσόγειο, με ήπιους χειμώνες. Άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του παθογόνου είναι 26 με 28 oC .

Όσον αφορά τη καταπολέμηση του παθογόνου δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο χημικό σκεύασμα. Η αντιμετώπιση της ασθένειας στηρίζεται στην πρόληψη ώστε να εμποδιστεί η είσοδος και η διασπορά του παθογόνου βακτηρίου στη χώρα μας.

Η αντιμετώπιση επιτυγχάνεται με:

  1. Αποφυγή εισόδου του παθογόνου στη χώρα μας
  2. Εφαρμογή αυστηρών μέτρων φυτουγειονομικού ελέγχου για τα παθογόνα καραντίνας
  3. Αυστηρούς ελέγχους κατά τη διακίνηση φυτικών ειδών και πολλαπλασιαστικού υλικού, που αναφέρονραι ως ενδημικά του βακτηρίου μεταξύ των φυτουγειονομικών αρχών
  4. Τα φυτικά είδη και το πολλαπλασιαστικό υλικό πρέπει να συνοδεύονται από φυτουγειονομικά διαβατήρια κατά τη διακήνηση τους εντός της Ε.Ε. και να είναι απαλλαγμένα εντόμων φορέων του βακτηρίου
  5. Με απαγόρευση εισόδου δένδρων ελιάς από περιοχές που ανιχνεύθηκαν προσβολές από το παθογόνο
  6. Με έρευνα στις εγκατεστημένες καλλιέργειες

Οι φυτωριακές μονάδες πρέπει να τηρούν πιστά τη φυτουγειονομική νομοθεσία και να καταγράφουν σε αρχείο τις παραλαβές τους και οι παραγωγοί να διενεργούν συστηματικούς ελέγχους στις καλλιέργειες τους για τη διαπίστωση τυχών συμπτωμάτων και σε τυχόν προσβολή να ενημερώνουν τις αρχές.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας.

Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα