Agravia

Τα Πάντα για την Liriomyza Brassicae

Liriomyza Brassicae

Το έντομο Liriomyza brassicae ανήκει σύμφωνα με τους εντομολογικούς κανόνες στη κατηγορία των δίπτερων.

Επιστημονική ονομασία: Liriomyza brassicae
Κατάταξη: Είδος
Σειρά: Δίπτερα
Υψηλότερη κατηγορία ταξινόμησης: Λιριόμυζα
Οικογένεια: Αγρομυζίδες
Συνομοταξία: Αρθρόποδα

Η μύγα αναπαράγεται από τα τέλη της άνοιξης έως το φθινόπωρο. Διαχειμάζει ως πούπα. Υπάρχουν πιθανώς 3-4 γενιές ετησίως.

Ενήλικη μύγα

Οι μύγες είναι μικρές, μήκους περίπου 2,5 mm. Το χρώμα της μύγας είναι μαύρο και κίτρινο. Το κεφάλι είναι κίτρινο μεταξύ των ματιών και στην κάτω πλευρά. Στο πάνω μέρος, το πρώτο ορατό τμήμα μετά το κεφάλι είναι λαμπερό με μαύρο και κίτρινο χρώμα. Το πτύελο (τελευταίο μέρος του θώρακα) είναι κυρίως κίτρινο στην κορυφή, ενώ η κοιλιά είναι μαύρη στην κορυφή και κιτρινωπό καφέ στην κάτω πλευρά. Η κάτω πλευρά του θώρακα είναι μαύρη. Το κεφάλι είναι κυρίως κίτρινο ανάμεσα στα κόκκινα σύνθετα μάτια. Οι κοντές κεραίες είναι κίτρινες. Είναι μια τυπική μύγα, με ένα ζευγάρι φτερά. Τα πρώτα τμήματα των ποδιών είναι κίτρινα, ενώ τα άλλα τμήματα είναι σκούρο γκρι ή μαύρο.

Το αρσενικό έχει στρογγυλεμένα μαύρα εξωτερικά γεννητικά όργανα στο τέλος της κοιλιάς, ενώ το θηλυκό έχει σκούρο λεπτό άκρο που περιέχει ωοθήκη. Τα θηλυκά τρέφονται επίσης με χυμό φύλλων από τρύπες στα φύλλα.

Αυγά και προνύμφες

Ενιαία αυγά εισάγονται στην άνω πλευρά ή στην κάτω πλευρά των φύλλων. Οι προνύμφες τρέφονται με τα εσωτερικά κύτταρα του φύλλου. Έχουν μια μαύρη σιαγόνα που μετακινείται από τη μία πλευρά στην άλλη, ξύνοντας τα φυτικά κύτταρα. Τα φυτικά κύτταρα καταπίνονται και τα σκούρα πράσινα κόπρανα εκκρίνονται στη σήραγγα που έχουν σχηματίσει πίσω τους. Η προνύμφη θρυμματίζει ή αλλάζει το δέρμα καθώς μεγαλώνει. Υπάρχουν τρία στάδια προνυμφών. Η τελευταία προνύμφη είναι κίτρινη και όταν αναπτυχθεί πλήρως έχει μήκος περίπου 2,5-3,0 mm. Η ώριμη προνύμφη κόβει μια σχισμή στην επιδερμίδα και βγαίνει από τη στοά της.

Δεν είναι γνωστό πώς τα αρσενικά και θηλυκά αυτού του είδους βρίσκουν το ένα το άλλο για ζευγάρωμα.

Για τη καταπολέμηση του εντόμου δεν υπάρχουν άλλα έντομα αρπακτικά τα οποία σκοτώνουν το συγκεκριμένο έντομο και τα έχει ανακαλύψει ο άνθρωπος ώστε να υπάρχουν εμπορικά. Η φυσική του καταπολέμηση πρέπει να γίνεται από πουλιά, αράχνες κτλ. Όμως, έχουν εντοπιστεί δύο είδη παρασιτοειδών σφηκών το Opius cinerariae (Hymenoptera: Braconidae) και το Proacrias n.sp. (Hymenoptera: Eulophidae) τα οποία παρασιτούν τη προνύμφη της μύγας.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα