Agravia

Σε Ρόλο Κλειδί Η Τεχνολογία Για Τη Βιωσιμότητα Του Αγροτικού Τομέα

Τεχνολογίες, όπως το Βlockchain και η Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι καίριας σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου

Ελάχιστα χρόνια νωρίτερα ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα ήταν, ίσως, γράμμα κενό περιεχομένου για έναν παραδοσιακό κλάδο, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Σήμερα, ωστόσο, η αγροτική βιομηχανία είναι ένας από τους τομείς, που μετασχηματίζονται ραγδαία λόγω της τεχνολογίας. Μάλιστα, η εφαρμογή τεχνολογιών, όπως το Blockchain, η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και ο αυτοματισμός, αποκτά ρόλο – “κλειδί” για τη βιώσιμη ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Η αγροτική βιομηχανία, σε παγκόσμιο επίπεδο, καλείται τα επόμενα χρόνια να ταΐσει 40% περισσότερους ανθρώπους, να παράγει 70% περισσότερη τροφή, αξιοποιώντας μόλις 10% περισσότερη γη. “Οι τεχνολογικές εξελίξεις, η βιοτεχνολογία, η εξελισσόμενη αγροτική βιομηχανία με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), Predictive Analytics, drones, autonomous tractors, blockchain, livestock technology, μπορούν και θα βοηθήσουν σημαντικά”, τόνισε σε ο κ. Θάνος Μαύρος, εκ μέρους της ΕΥ, σε εκδήλωση για την αγροτική βιομηχανία, που διοργάνωσε η ΕΥ Ελλάδος.

Ενδεικτικό της δυναμικής, που μπορεί να δημιουργήσει στον κλάδο της αγροτικής παραγωγής η τεχνολογία, είναι το παράδειγμα ενός ιταλικού οινοποιείου, που εφαρμόζει την τεχνολογία Βlockchain. Τα δεδομένα απ’ όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού συλλέγονται με κύριο στόχο την πιστοποίηση της καλλιέργειας, συνοδευόμενα από όλες τις μεταποιητικές – παραγωγικές πληροφορίες και με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της προέλευσης, της ποιότητας και της αυθεντικότητας των προϊόντων.

“Έξυπνες” ετικέτες Στην περίπτωση του εν λόγω οινοποιείου, οι σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες μέχρι και στον τελικό καταναλωτή κι αυτό είναι εφικτό με την τεχνολογία Βlockchain, χρησιμοποιώντας έξυπνες ετικέτες. Έτσι, γίνεται πράξη η πλήρης ιχνηλασιμότητα και πιστοποίηση κάθε επιμέρους βήματος της καλλιέργειας και της παραγωγικής διαδικασίας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Παράλληλα, εξασφαλίζει την αυθεντικότητά τους και αναδεικνύει τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά στους καταναλωτές όλου του κόσμου, γεγονός που ενισχύει τελικά την πιστότητα των καταναλωτών.

Με καλλιεργούμενη γεωργική έκταση 32.541 τ. χλμ., από τα συνολικά 131.957 τ. χλμ. έκτασης της Ελλάδας, η αγροτική βιομηχανία δίκαια θεωρείται ως ένας βασικός κλάδος για την οικονομία της χώρας. Ο κλάδος, παρά τη μείωση του απασχολούμενου προσωπικού τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να απασχολεί το 12% του ανθρώπινου δυναμικού και να αντιστοιχεί στο 2,9% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό αισθητά υψηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε. (5% και 1,2% αντίστοιχα). Στις προκλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο τεχνολογικός αναλφαβητισμός, η πολυποίκιλη παραγωγή και η έλλειψη καινοτομίας στα προϊόντα, ο χαμηλός βαθμός εξαγωγών, η αναιμική οργάνωση δικτύων συνεργατών και ο χαμηλός βαθμός λειτουργικής ανταγωνιστικότητας.

Πηγή: sepe.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα