Agravia

Αντιδράσεις Συμφωνίας Προσωρινής Άρσης για Ρωσικό Εμπάργκο

Το αίτημα προσωρινής άρσης για το ρωσικό εμπάργκο διατυπώνουν συνεταιρισμοί στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, με αφορμή κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από τη Μόσχα που σκοπό έχουν την πιο εύκολη διακίνηση προϊόντων βασικών αναγκών, μεταξύ των οποίων και αγροτικών.

Προκειμένου η Ρωσία να αποφύγει ελλείψεις σε βασικά είδη αλλά και καθυστερήσεις στα logistics με ταυτόχρονη αύξηση των τιμών, όπως δημοσίευσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, διευκόλυνε σε σημαντικό βαθμό το εμπόριο στα σύνορα της Ρωσίας. Μάλιστα η χώρα ανακοίνωσε πως θα ακυρώσει για ένα μήνα τις κυρώσεις στο εμπόριο που έχει επιβάλλει, ωστόσο η Μόσχα έσπευσε να ανακοινώσει πως το εμπάργκο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ισχύει.

Ωστόσο, την ίδια περίοδο πληθαίνουν οι φωνές εντός της Ρωσίας που εκτιμούν ότι μια άρση των εμπορικών εμποδίων όπως είναι οι κυρώσεις και οι δασμοί, θα βοηθούσε σημαντικά την παγκόσμια οικονομία να ανακάμψει μετά το πέρας της πανδημίας. Ενδεικτικά, ο Konstantin Kosachev, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Συγκλήτου, προειδοποίησε ότι τέτοιες εμπορικές κυρώσεις θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία και πρότεινε να αρθούν όλες οι μονομερείς κυρώσεις που δεν έχει εγκρίνει ο ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία είχαν ξεκινήσει να σκέφτονται σοβαρά πως ίσως είναι καιρός να πάρει πίσω η Ευρωπαϊκή Ένωση τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη Ρωσία με αφορμή τον πόλεμο στην Κριμαία. Μεγάλος υπέρμαχος μιας τέτοιας εξέλιξης είχε αναδειχθεί ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος το τελευταίο εξάμηνο του 2019 είχε προχωρήσει σε μερικές φιλικές διπλωματικές κινήσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος,  είχε μάλιστα δηλώσει τον  Αύγουστο πως η αποξένωση της Ρωσίας από τις διεθνείς συνοµιλίες, ήταν ένα «εξόφθαλµο στρατηγικό λάθος».

Σε ό,τι αφορά στις πρόσφατες εξελίξεις, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου δημοσιεύθηκε μήνυμα από το ρωσικό δελτίο τύπου TASS, το οποίο ανέφερε ότι το ρωσικό εμπάργκο για ορισμένα προϊόντα θα αρθεί για ένα μήνα. Η GroentenFruit Huis (ολλανδική ένωση παραγωγών) ανέφερε ότι η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι το μποϊκοτάζ δεν θα αρθεί.

Σύμφωνα με τον Tom Hoven, εκπρόσωπο του Ολλανδικού Οργανισμού Επιχειρήσεων (RVO.nl), η Ρωσία έχει χαλαρώσει τους διοικητικούς κανονισμούς. Υπάρχουν πλέον πράσινες διαδρομές, πράγμα που σημαίνει, για παράδειγμα, ότι το αντίγραφο ενός πιστοποιητικού είναι τώρα αρκετό, αντί του αρχικά απαιτούμενου πρωτοτύπου. Οι αντισταθμιστικές κυρώσεις που θέσπισε η Ρωσία δεν έχουν αρθεί. Το RVO.nl παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Ρωσία, όπως δηλώνει το Nieuwe Oogst.

Το γενικό συνδικάτο των αγροτών (Algemeen Boerensyndicaat, ABS) στο Βέλγιο χρησιμοποιεί αυτή τη φορά για να ζητήσει από τις αρχές να εξετάσουν τη δυνατότητα προσωρινής άρσης του ρωσικού εμπάργκο στα ευρωπαϊκά τρόφιμα. «Το ρωσικό εμπάργκο, που χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2014, εξακολουθεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους αγρότες και τους καλλιεργητές θερμοκηπίου στη Φλάνδρα. Ζητούμε από τον πρωθυπουργό Jan Jambon να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξει τη ρωσική αγορά για τα προϊόντα μας. Από την ιδιότητά του ως Υπουργού Εξωτερικών, είναι στρατηγικά τοποθετημένος για να κάνει αυτά τα βήματα», αναφέρει ο Vilt.

Το ABS κάλεσε επίσης τον ομοσπονδιακό υπουργό Εξωτερικών, Philippe Goffin, για τον ίδιο σκοπό. «Ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλες οι διπλωματικές επαφές και ότι ο υπουργός θα κατευθύνει τις προσπάθειές του στη ρωσική κυβέρνηση, έτσι ώστε όλοι όσοι εμπλέκονται στο Βέλγιο να μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την ευκαιρία», δηλώνει η ένωση παραγωγών.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα