Agravia

Ωφέλιμοι Νηματώδεις και ο Τρόπος Δράσης τους

Μικροσκοπικοί οργανισμοί που σκοτώνουν πληθώρα παθογόνων εντόμων στη καλλιέργεια μας. Οι νηματώδεις είναι νηματόμορφοι σκώληκες χωρίς άρθρα και άκρα ενώ το μήκος τους δεν ξεπερνά το 1 χιλιοστό. Είναι οργανισμοί εδάφους και δεν μπορούν να επιβιώσουν έξω από αυτό καθώς είναι ευπαθείς στην υπεριώδη ακτινοβολία και την ξηροθερμία.

Αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί είναι ένα εξαιρετικά ποικιλόμορφο είδος, με έως και 20.000 διαφορετικές φυλές να έχουν περιγραφή μέχρι σήμερα. Υπάρχουν πολλών ειδών νηματώδεις. Κάποιοι είναι εχθροί για τις καλλιέργειες μας, αλλά άλλοι έχουν το χαρακτηριστικό ότι μπορούν να αξιοποιηθούν για καλό σκοπό, καθώς εισέρχονται στο εσωτερικό τον εντόμων και όχι μόνο και εξουδετερώνουν την απειλή με βιολογικό τρόπο.

Οι νηματώδεις είναι μικροσκοπικοί σκώληκες, που υπάρχουν στο έδαφος μας. Οι ωφέλιμοι νηματώδεις επιτίθενται και σκοτώνουν τους παθογόνους οργανισμούς του αγροτεμαχίου. Είναι συμβατά με τη βιολογική γεωργία, εύκολο στο να χρησιμοποιηθούν και μπορούν να φυλαχτούν στο ψυγείο.

Οι ωφέλιμοι νηματώδης προσβάλλουν και σκοτώνουν στοχευμένα τους εντομολογικούς εχθρούς. Για παράδειγμα ο έλεγχος του Θρίπα (Franklinella occidentalis) με τον εντομοπαθογόνο νηματώδη Steinernema feltliae πραγματοποιείται στο έδαφος ή στα θρεπτικά υποστρώματα, στα στάδια της προνύμφης και νύμφης του που βρίσκονται στο έδαφος.

Βιολογικός Κύκλος του Θρίπα (Franklinella occidentalis)
 

Βιολογική προστασία καλλιεργειών συμπληρώνει τις χημικές μεθόδους.

Οι νηματώδεις χρησιμοποιούνται συνδυαστικά με βακτήρια, ιούς, έντομα και εκχυλίσματα φυτών για τον βιολογικό έλεγχο των παρασίτων.

  1. Οι νηματώδεις μπορούν να εφαρμοστούν μέσω του ποτίσματος άρδευσης ή να ψεκαστούν αναλόγως τον εχθρό και τη χρήση που θέλουμε.
  2. Μετά την εφαρμογή, οι ειδικά επιλεγμένοι νηματώδεις, επιτίθενται στο στάδιο των προνυμφών των παρασίτων εντόμων και εισέρχονται στο εσωτερικό των εντόμων είτε μέσω της κατάποσης τους από τους εχθρούς είτε από φυσικά ανοίγματα στο σώμα ή διεισδύοντας απευθείας από την επιδερμίδα των παρασίτων.
  3. Τα μολυσμένα παράσιτα γρήγορα σταματούν να τρέφονται και πεθαίνουν αμέσως μετά. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι οι νηματώδεις εκκρίνουν συμβιωτικά βακτήρια στο σώμα του ξενιστή.
  4. Οι νηματώδεις αναπαράγονται μέσα στα νεκρά παράσιτα.
  5. Απελευθερώνουν μια νέα γενιά νηματωδών που θα βρουν ένα καινούργιο ξενιστή έτσι ώστε να αναπαραχθούν.
  6. Όταν οι νηματώδεις δεν παρασιτήσουν ξενιστή τότε πεθαίνουν.
  7.  
 
 

Έντομα Λαχανικών και αντιμετώπιση με Νηματώδεις
Έντομα Λαχανικών και αντιμετώπιση με Νηματώδεις
 

Έντομα μαλακόσαρκων φρούτων και αντιμετώπιση με Νηματώδεις.
Έντομα μαλακόσαρκων φρούτων και αντιμετώπιση με Νηματώδεις.
 

Έντομα σε διακοσμητικά φυτά και αντιμετώπιση με Νηματώδεις.
Έντομα σε διακοσμητικά φυτά και αντιμετώπιση με Νηματώδεις.

Έντομα σε διακοσμητικά δέντρα/θάμνους και αντιμετώπιση με Νηματώδεις.
Έντομα σε διακοσμητικά δέντρα/θάμνους
Έντομα σε διακοσμητικά δέντρα/θάμνους και αντιμετώπιση με Νηματώδεις.

Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα