Πολλοί από εμάς έχουμε την επιθυμία να φτιάξουμε, ή έχουμε ήδη φτιάξει τον προσωπικό μας κήπο λαχανικών. Είναι η ανάγκη μας για δημιουργία, η αναγνώριση της διαφορετικής γεύσης, το καλό που κάνουμε στο περιβάλλον και στον εαυτό μας, η διαπίστωση του πόσο πολύτιμη είναι η τροφή μας, που μας οδηγούν στην παραγωγή των δικών μας προϊόντων.
σα σχετικά βιβλία και αν διαβάσουμε, όσες συμβουλές ειδικών και αν ακούσουμε, είναι απαραίτητο να ξέρουμε, πριν ξεκινήσουμε, μερικά σημαντικά πράγματα για να αποφύγουμε αρκετά κοινά λάθη που γίνονται σε αυτήν την προσπάθεια. Τίποτα δεν ξεπερνά την εμπειρία και με βάση αυτήν, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τα περισσότερα σφάλματα που κάνουν οι νέοι καλλιεργητές.
Ξεκινήστε με λίγα πράγματα, και επιτρέψτε στον εαυτό σας να εξοικειωθεί με την πρακτική του κηπουρού, και να μάθει πόση δουλειά χρειάζεται. Ξεκινήστε με λίγα είδη και προγραμματίστε την επέκταση για την επόμενη χρονιά, που θα είστε πιο καλός γνώστης. Οι τομάτες, οι πιπεριές, τα αγγούρια είναι καλά για αρχή, και συγχωρούν τα περισσότερα λάθη. Τα φυλλώδη λαχανικά αντέχουν τον δροσερό καιρό, και μπορείτε να φυτέψετε και καρότα αν δουλέψετε το χώμα σας ώστε να γίνει αφράτο.
Τα περισσότερα λαχανικά απαιτούν τουλάχιστον 6 ώρες ηλιακού φωτός για να αναπτυχθούν. Τα καλοκαιρινά όπως οι τομάτες και οι πιπεριές είναι ακόμη πιο απαιτητικά. Οι καλλιέργειες του ψυχρού καιρού είναι λιγότερο απαιτητικές, με τα λάχανα να είναι αυτά που θέλουν το λιγότερο ηλιακό φως.
Είναι ο πιο κρίσιμος παράγων για την καλλιέργεια των κηπευτικών. Πρέπει να είναι αφράτο σε αρκετό βάθος και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Εμπλουτίστε το με κοπρόχωμα ή με καλά σβησμένη κοπριά, και αν είναι σκληρό, σκάψτε το καλά και ανακατέψτε το αρκετά ώστε να ανασηκωθεί.
Πολλά κηπευτικά έχουν μικρό χρονικό παράθυρο ιδανικού φυτεύματος. Αν φυτέψετε νωρίς τα αγγούρια θα υποφέρουν από το παραμικρό κρύο. Αν φυτέψετε αργά τα μπρόκολα θα ανθίσουν με τις ανοιξιάτικες ζέστες.
Η απόσταση μεταξύ των φυτών εξασφαλίζει την σωστή ποσότητα ηλιακού φωτός που δέχονται τα φυτά, και την επαρκή ροή αέρα, που είναι κρίσιμη για την αποφυγή ασθενειών. Υπολογίστε το μέγεθος που θα έχουν τα φυτά στο στάδιο της παραγωγής, και καθορίστε την μεταξύ τους σωστή απόσταση.
Η ποσότητα νερού που χρειάζονται τα φυτά σας διαφέρει ανάλογα με το κλίμα και το έδαφος. Επειδή το υπερβολικό πότισμα είναι το ίδιο κακό με το καθόλου πότισμα, φροντίστε να αφήνετε την επιφάνεια του χώματος να στεγνώσει πριν ξαναποτίσετε, και να ποτίζετε τόσο όσο χρειάζεται να γίνει το χώμα υγρό, όχι πλημμυρισμένο.
Ο πιο σωστός τρόπος να τραφούν τα φυτά σας είναι να πάρουν βιολογικά στοιχεία από το έδαφος. Προτιμήστε τα βιολογικά λιπάσματα γιατί πρέπει να διασπαστούν από μικροοργανισμούς για να γίνουν διαθέσιμα στα φυτά, και αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στην ρύθμιση της παραγωγής θρεπτικών συστατικών.