Agravia

Καλλιέργεια Πεκάν: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Καλλιέργεια Πεκάν

Η καρυδιά Πεκάν (Carya Illionensis) είναι ιθαγενές δέντρο της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής. Η καλλιέργεια της άρχισε τον 19ο αιώνα. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να καλλιεργείται και σε άλλες χώρες όπως Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Ελλάδα και άλλες χώρες.

Το καθαρό κέρδος που μπορεί να αποδώσει φτάνει και τα 800€/στρέμμα ενώ η παραγωγή μίας καλλιέργειας 12 ετών μπορεί να φτάσει και τα 200 κιλά ψίχας/στρέμμα.

Καρπός Πεκάν

Η ψίχα του καρυδιού Πεκάν έχει την εξής σύνθεση (/100 γραμ.):

Νερό 3,4% Νιασίνη Β 0,1 mg
Πρωτεΐνη 9,2 γραμ. Βιταμίνη Γ 11,0 mg
Λίπη 71,2 γραμ. Ασβέστιο 6,0 mg
Υδατάνθρακες 14,2 γραμ. Φώσφορος 26,0 mg
Βιταμίνη Α 130 IU Σίδηρος 0,3 mg
Θειαμίνη Β1 0,86 mg Νάτριο 6,0 mg
Ριβοφλαβίνη Β 20,02 mg Κάλιο 174,0 mg

Βοτανικά Χαρακτηριστικά

Είναι δέντρο φυλλοβόλο και η ρίζα του πασσαλώδης με ισχυρές διακλαδώσεις. Ο κορμός της μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 30 μέτρα. Οι οφθαλμοί είναι απλοί ή τριπλοί, με μεσαίο το βλαστοφόρο και πλάγιους ανθοφόρους αρσενικούς (σε ίουλους) Εικόνα 1.

Ίουλος
Εικόνα 3 Ίουλος

Είναι μονόικο δίκλινο, δηλαδή τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη βρίσκονται στο ίδιο δέντρο αλλά είναι ξεχωριστά. Κάθε αρσενικό άνθος έχει 3-5 στήμονες. Τα θηλυκά άνθη είναι συνήθως 3-6 στο άκρο του βλαστού και εμφανίζονται 4-6 εβδομάδες από την έκπτυξη των οφθαλμών. Με την εμφάνιση των θηλυκών άνθεων σταματά και η ανάπτυξη του βλαστού.

Η καλή γονιμοποίηση είναι αναγκαία για την παραγωγή καρπών. Η γονιμοποίηση γίνεται μέσα σε τέσσερις έως εφτά μέρες μετά την επικονίαση και το έμβρυο αρχίζει να φαίνεται μετά από 20 μέρες μέσα στο σχηματιζόμενο καρπό το κάρυο. Η ωρίμανση του καρυδιού δεν ολοκληρώνεται αν δεν παρέλθουν τουλάχιστον 4 μήνες από την επικονίαση.

Η παραγωγική ζωή του δέντρου υπολογίζεται πέραν των 100 ετών ενώ οι μεγαλύτερες αποδόσεις επιτυγχάνονται από την ηλικία των 15 ετών. Η καρποφορία της ξεκινάει από τον 4ο-5ο χρόνο μετα την φύτευση της.

Καρυδιά Πεκάν 4 ετών (λήψη από την κορυφή)
Εικόνα 4 Καρυδιά Πεκάν 4 ετών (λήψη από την κορυφή)

Εδαφολογικές απαιτήσεις

Η καρυδιά Πεκάν απαιτεί εδάφη ελαφρά ή μέσης σύστασης με καλή αποστράγγιση. Λόγω της ευαισθησίας του δέντρου στα άλατα και στο ασβέστιο πρέπει να αποφεύγονται τα αλμυρά ή αλκαλικά εδάφη. Τις καλύτερες αποδόσεις τις έχουμε όταν το έδαφος έχει αρκετή υγρασία αλλά δεν συγκρατεί νερό.

Κλιματικές απαιτήσεις

Ευδοκιμεί σε παρατροπικές και εύκρατες περιοχές με παρατεταμένο καλοκαίρι ώστε να επιτυγχάνεται η ωρίμαση των καρπών. Ευνοϊκότερες για την καλλιέργεια είναι οι πεδινές ή χαμηλές ημιορεινές καθώς έχει παρατηρηθεί ότι σε υψηλότερες περιοχές τα καρύδια δεν προλαβαίνουν να ωριμάσουν και υπάρχει κίνδυνος από τους παγετούς. Έχει λιγότερες απαιτήσεις σε ψύχος από την κοινή καρυδιά για την διακοπή του λήθαργού του και όταν βρίσκεται σε λήθαργο ανέχεται θερμοκρασίες έως -18℃. Ωστόσο οι πολύ τρυφεροί βλαστοί και τα νεαρά φύλλα καταστρέφονται σε θερμοκρασίες γύρω στους 0 ℃.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός της Πεκάν γίνεται με ενοφθαλμισμό ή εγκεντρισμό της επιθυμητής ποικιλίας σε υποκείμενα σπορόφυτα. Η παραγωγή σποροφύτων γίνεται με στρωμάτωση των καρυδιών από το Νοέμβριο σε περλίτη σε στρώματα 3-4 εκ. μέσα σε κιβώτιά, σε θερμοκρασία 2-4℃ για 2-3 μήνες. Με τις χαμηλές θερμοκρασίες επιτυγχάνεται η διακοπή του λήθαργου του εμβρύου. Κατά την τοποθέτηση των καρυδιών θα πρέπει να μην ακουμπάει το ένα το άλλο ενώ ενδιάμεσα τοποθετείται άμμος. Η στρωμάτωση συνεχίζεται για 3-4 φορές και όχι παραπάνω για να επιτυγχάνεται ο καλός αερισμός των σπόρων και τα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας. Τα καρύδια θα πρέπει μέχρι την στρωμάτωση να διατηρούνται σε ψυχρό και κάπως υγρό μέρος. Όταν οι σπόροι αρχίσουν να φυτρώνουν τοποθετούνται σε σάκους οπού μπορεί να παραμείνουν και δύο χρόνια για να χοντρύνουν αρκετά ώστε να φτάσουν το κατάλληλο στάδιο εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός γίνεται είτε με ενοφθαλμισμό το Σεπτέμβριο (Σχήμα 1) ή με εγκεντρισμό την άνοιξη (Σχήμα 2).

Ενοφθαλμισμός

Σχήμα 1 Ενοφθαλμισμός

Εγκεντρισμός
Σχήμα 2 Εγκεντρισμός

Φύτευση

Η καλύτερη περίοδος για την φύτευση της Πεκάν είναι Ιανουάριο – Φεβρουάριο ώστε τα φυτά να προλαβαίνουν να επουλωνόμουν τις πληγωμένες ρίζες και να βγάζουν νέες πρώτού αρχίσει η βλάστηση των οφθαλμών. Οι αποστάσεις φύτευσης πρέπει να είναι 10-12 μέτρα στις γραμμές και οι γραμμές μεταξύ τους 12 μέτρα. Πριν την φύτευση τοποθετούνται πάσσαλοι σε ευθεία γραμμή. Οι λάκκοι που θα ανοιχτούν θα πρέπει να έχουν διαστάσεις τουλάχιστον 60 Χ 60 εκ.

Λίπανση

Η λίπανση εξαρτάται από την ηλικία των δένδρων, την ανάπτυξη τους, την καρποφορία κλπ. Για την ορθή λίπανση της καλλιέργειας συνίσταται να γίνονται αναλύσεις φύλλων και εδάφους περιοδικά. Ένα ενδεικτικό πρόγραμμα λίπανσης παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα (). Στην περίπτωση που η λίπανση γίνεται με το χέρι οι ποσότητες φωσφόρου και καλίου μπορούν να δοθούν στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Στην περίπτωση υδρολίπανσης μπορεί να εφαρμοστεί το 1/5 της ετήσιας ανάγκης σε Άζωτο αρχές Μαρτίου ενώ το υπόλοιπο άζωτο μπορεί να εφαρμοστεί μαζί με το φωσφόρο και το κάλιο. Συνηθισμένη έλλειψη που μπορεί να εμφανιστεί είναι αυτή του σιδήρου για την οποία συνίσταται η χρήση 50-100 γρ./δέντρο χηλικού σιδήρου όταν αρχίσουν να φουσκώνουν οι οφθαλμοί. Πολλές φορές παρουσιάζεται και έλλειψη ψευδάργυρου και μαγγανίου οπού συνίσταται η προσθήκη είτε μέσω εδάφους σε χηλική μορφή είτε διαφυλλικά.

Ενδεικτικές ανάγκες της Πεκάν (γραμμ.δέντρο)
Πίνακας 1 Ενδεικτικές ανάγκες της Πεκάν (γραμμ.δέντρο)

Άρδευση

Όπως όλα τα καρποφόρα δέντρα πρέπει να αρδεύεται συστηματικά παρόλο που είναι δέντρο με βαθιές ρίζες και αντοχή στην ξηρασία. Οι απαιτήσεις σε νερό ανερχονται στα 930 χιλιοστά νερού το χρόνο.

Ποικιλίες

Οι κυριότερες ποικιλίες είναι οι:

 • Μοχώκ
  • Καρπός μεγάλος
  • Μέσος αριθμός καρπών: 75-100
  • Ποσοστό ψίχας: 55-60%
  • Πρώιμη ποικιλία και ωριμάζει τους καρπούς το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου

Καρπός Μοχώκ
Εικόνα 5 Καρπός Μοχώκ

 • Μπάρτον
  • Καρπός μεσαίου μεγέθους
  • Μέσος αριθμός καρπών: 90-133
  • Ποσοστό ψίχας: 60-65%
  • Πρώιμη ποικιλία και φυτεύεται και σαν επικονιαστής της Μοχώκ
Καρπός Μπάρτον
Εικόνα 6 Καρπός Μπάρτον

Συγκομιδή

Κατά την ωρίμανση το φθινόπωρο η εξωτερική φλούδα (περικάρπιο) γίνεται  σκούρο πράσινο και σχίζεται στα 4 από την κορυφή προς τον ποδίσκο. Το σκληρό τσόφλι (ενδοκάρπιο) γίνεται καφετί-σταχτί, το περισπέρμιο σκουροκίτρινο και η ψίχα άσπρη προς κιτρινωπή. Η συγκομιδή γίνεται είτε με τίναγμα ή ράβδισμα ενώ κάποιο ποσοστό καρπών πέφτει μόνο του όταν ωριμάσει.

Εχθροί και ασθένειες

Κυριότεροι εχθροί της Πεκάν είναι η κίτρινη αφίδα και ο τετράνυχος. Η κίτρινη αφίδα εμφανίζεται Μάιο – Ιούνιο και προβάλει το φύλλωμα και εντοπίζεται πολύ εύκολα από τα μελιτώματα που εκκρίνουν οι αφίδες. Κατά τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο ¨γέμισμα¨ του καρπού. Ο τετράνυχος εμφανίζεται από τον Ιούνιο και μετά και προσβάλει το φύλλωμα στο κάτω μέρος του δέντρου και το χρώμα των φύλλων γίνεται θαμπό με καφέ κηλίδες. Κυριότερη ασθένεια αναφέρεται το Κλαδοσπόριο οπού δημιουργούνται σκουροπράσινα προς μαύρα στίγματα στα πράσινα μέρη του φυτού σε ψηλή υγρασία. Άλλες ασθένειες που προσβάλουν την Πεκάν είναι ασθένειες του ξύλου. Χειμερινός ψεκασμός το Φεβρουάριο με εντομοκτόνα σε συνδυασμό με χαλκούχα σκευάσματα μπορεί να περιορίσει το πρόβλημα των εχθρών και των ασθενειών.

Βιβλιογραφία

2015. Καρύδια Πεκάν: Καρπός… κερδοφορίας [Online]. Available: https://www.ypaithros.gr/καρύδια-πεκάν-καρπός-κερδοφορίας/ [Accessed].

DIMALLA, G. & VAN STADEN, J. 1977. The effect of temperature on the germination and endogenous cytokinin and gibberellin levels of pecan nuts. Zeitschrift für Pflanzenphysiologie, 82, 274-280.

DIMALLA, G. & VAN STADEN, J. 1978. Pecan nut germination—a review for the nursery industry. Scientia Horticulturae, 8, 1-9.

RYAN, E., GALVIN, K., O’CONNOR, T., MAGUIRE, A. & O’BRIEN, N. 2006. Fatty acid profile, tocopherol, squalene and phytosterol content of brazil, pecan, pine, pistachio and cashew nuts. International journal of food sciences and nutrition, 57, 219-228.

ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΓΕΩΡΓΊΑΣ, Α. Α. Κ. Π. Κ. 2010. Η καρυδιά Πεκαν [Online]. Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου. Available: http://moa.gov.cy [Accessed].

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα