Agravia

Καλλιέργεια Μαϊντανού: Συμβουλές για Φύτευση

Καλλιέργεια Μαϊντανού

Ο μαϊντανός είναι από τα πιο αγαπημένα μυρωδικά που καλλιεργούμε στον κήπο αλλά και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Ξεχωρίζει για τα υπέροχα αρωματικά του φύλλα που τα κόβουμε φρέσκα για να τα χρησιμοποιήσουμε στις σαλάτες, σε πίτες αλλά και σε ξεχωριστές συνταγές μαγειρικής. Αν και είναι διετές λαχανικό, ο μαιντανός συνήθως καλλιεργείται σαν ετήσιο φυτό. Ο μαιντανός διαθέτει υψηλή διατροφική αξία, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες.

Οι ποικιλίες του μαϊντανού διαχωρίζονται σε πλατύφυλλες και σγουρόφυλλες. Οι πλατύφυλλες ποικιλίες είναι πιο ανθεκτικές στο κρύο, έχουν καλύτερη γεύση και άρωμα, αλλά συντηρούνται μόνο με αποξήρανση. Αντίθετα, οι σγουρόφυλλες ποικιλίες του μαϊντανού, που χρησιμοποιούνται εκτεταμένα και ως γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα, μπορούν να συντηρηθούν ακόμα και στην κατάψυξη.

Συμβουλές για Φύτευση Μαϊντανού
Τι συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια του μαϊντανού;

Ο μαϊντανός θέλει γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό εμπλουτίζουμε το χώμα που έχουμε με κομπόστ, κοπριά και βιολογικό λίπασμα για να βελτιώσουμε τη γονιμότητά του. Ο μαϊντανός προτιμά δροσερό καιρό, σε ηλιόλουστες θέσεις με θερμοκρασίες 10-20°C. Kατά την περίοδο του καλοκαιριού θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ημισκιερές θέσεις για τον μαϊντανό, προκειμένου να έχει καλύτερη ανάπτυξη και να μην εκπτύξει προώρα ανθοφόρους βλαστούς.

Πώς φυτεύουμε μαϊντανό στον κήπο;

Ο μαϊντανός πολλαπλασιάζεται με σπόρο και μπορεί να φυτευτεί σε σπορείο ή κατευθείαν στο χωράφι με σπόρο σε βάθος περίπου 0,5 – 1 εκατοστού. ο μαϊντανός μπορεί να φυτευτεί σε σπορείο σχεδόν όλο το χρόνο και να τον μεταφυτεύουμε μετά από 5-6 εβδομάδες στον κήπο μας. Η αραιή σπορά και φύτευση είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε την πυκνή ανάπτυξη των φυτών που φέρνει κακό αερισμό και ασθένειες.

Αν θέλουμε να καλλιέργήσουμε πιο άμεσα, μπορούμε επίσης να προμηθευτούμε έτοιμα γλαστράκια μαϊντανού από φυτώρια και να τα μεταφυτεύσουμε άμεσα. Η φύτευση γίνεται σε κατάλληλες απόστάσεις 15-20 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Κάθε πότε ποτίζουμε τον μαϊντανό;

Ο μαϊντανός χρειάζεται συχνό πότισμα σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία που μπορέι να προκαλέσει μαύρισμα και σάπισμα στα φύλλα του μαιντανού. Ποτίζουμε λοιπόν κάθε 2-3 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ενώ μέσα στο καλοκαίρι να φροντίζουμε να ποτίζουμε τακτικότερα.

Το πότισμα των φυτων τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού μπορεί να γίνει και καθημερινό για να αντιμετωπίσουν τις υψηλες θερμοκρασίες που μπορούν να προκαλέσουν και ξήρανση στα φύλλα.

Τι λίπασμα θέλει ο μαϊντανός;

Για την λίπανση του μαϊντανού, προσθέτουμε οικολογικό λιπασμα πλούσιο σε άζωτο για να έχουμε πλούσιο φύλλωμα ενώ η συμπληρωματική προσθήκη σιδήρου βοηθά να έχουμε καταπράσινα φύλλα. Συγκεκριμένα ενσωματώνουμε μια κουταλιά της σούπας βιολογικού λιπάσματος κάθε 30 μέρες ενώ η προσθήκη κοπριάς και κομπόστ κατά την φύταυση βοηθά στην καλή ανάπτυξη των φυτών.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η υπερβολική λιπανση μπορεί να δημιουργήσει καψίματα στις άκρες των φύλλων και ξήρανση των βλαστών του φυτού ενώ η απουσία λίπανσης μπορεί να προκαλέσει κιτρινίσματα στα φύλλα και αδύναμους λεπτούς βλαστούς.

Ποιες ασθένειες και ποια έντομα ταλαιπωρούν τον μαϊντανό;

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού, ο μαιντανος προσβάλλεται από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο, η σκωρίαση και η ανθράκωση. Για την προληπτική αντιμετώπιση τους ψεκάζουμε με διάλυμα μαγειρικής σόδας στα φύλλα ή με διάλυμα βρέξιμου θειαφιού.

Για να προστατέψουμε οικολογικά τον μαϊντανό από την προσβολή από τη μελίγκρα καθώς και από κάμπιες, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού ή με σάπωνες αλάτων καλίου και βάκιλο Θουρηγγίας που προηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Πότε και πώς συγκομίζουμε τον μαϊντανό;

Ανάλογα με την περίοδο που θα τον φυτέψουμε η περίοδος συγκομιδής του διαρκεί από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο. Ο μαϊντανος κατά την διάρκεια της καλλιέργειας του μας δίνει πολλές συγκομιδές που ξεκινούν 2 μήνες μετά τη μεταφύτευση του φυτού. Συγκομίζουμε τα τρυφερά φύλλα του μαιντανού, όταν οι βλαστοί έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό μέγεθος 15-20 εκατοστά.

Καλλιεργεια Μαϊντανου

Κόβουμε από χαμηλά το μαϊντανό για να δώσουμε την ευκαιρία στο φυτό να αναπτυχθεί ξανά και να πραγματοποιήσουμε νέες κοπές μέχρι να έρθει η εποχή για να αναπτύξει το ανθοφόρο στέλεχος. Σε αυτή την περίοδο, οι βλαστοί γίνονται πικροί και σκληροί, ενώ το φυτό του μαϊντανού δεν βγάζει νεά φύλλα.

Πηγή: mistikakipou.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα