Agravia

Ηλιακά Πάνελ Πάνω από Καλλιέργεια Μούρων

Ένας Ολλανδός παραγωγός αποφάσισε να τοποθετήσει δοκιμαστικά πάνω από την καλλιέργεια του ηλιακά πάνελ, με σκοπό να επεκτείνει το σύστημα σε όλη την καλλιέργεια δημιουργώντας έτσι ένα πλήρες ηλιακό πάρκο πάνω από την καλλιέργεια μούρων.

Η εγκατάσταση θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια αλλά ταυτόχρονα θα προστατεύει την καλλιέργεια από ακραίες καιρικές συνθήκες. Τον περασμένο χρόνο την θερμότερη ημέρα του χρόνου η θερμοκρασία κάτω από τα ηλιακά πλαίσια ήταν 10 βαθμούς χαμηλότερη ενώ την πιο υγρή ημέρα του χρόνου τα φυτά παρέμειναν στεγνά.

Εικόνα 1 Διάφοροι τύποι εδάφους

Κατηγορίες καλλιεργήσιμων εδαφών

Τα καλλιεργήσιμα εδάφη χωρίζονται σε κατηγορίες με βάση τη δομή τους.

Σε αμμώδη. Αυτά έχουν για κύριο συστατικό τους την άμμο. Είναι χαλαρά και αφράτα, εύκολα στην καλλιέργεια. Το νερό, ο ήλιος και ο αέρας περνούν μέσα τους εύκολα και σε μεγαλύτερο βάθος.

Μειονέκτημά τους είναι ότι δεν συγκρατούν υγρασία και θρεπτικές ουσίες της επιφάνειας τους ξεπλένονται εύκολα. Ακόμα, το χειμώνα ψύχονται γρήγορα και το καλοκαίρι θερμαίνονται πολύ. Τα φυτά, που δεν έχουν βαθιές ρίζες, δε βρίσκουν πολλές θρεπτικές ουσίες στα εδάφη αυτά, δε στηρίζονται γερά και όταν φυσά δυνατός άνεμος, τα ρίχνει κάτω ή τα ξεριζώνει και όταν πιάνουν ζέστες, παύουν να αναπτύσσονται, αν δεν ξεραθούν τελείως.

Σε αργιλώδη. Σε αυτά πλεονάζει η άργιλος. Τα εδάφη αυτά έχουν μεγάλη συνεκτικότητα και δύσκολα περνούν μέσα τους βαθιά το νερό, ο ήλιος κι ο αέρας. Έχει καλές ιδιότητες αποθήκευσης του νερού και αποστραγγίζει ελάχιστα. Συγκρατεί τα θρεπτικά στοιχεία για καλύτερη φυτική ανάπτυξη.

Το χειμώνα δεν τα διαπερνά το κρύο, αλλά στην επιφάνειά τους είναι ψυχρά. Το καλοκαίρι κρατούν υγρασία, αλλά στις μεγάλες ζέστες σκάζουν, δημιουργώντας βαθιές ρωγμές. Επίσης, είναι δύσκολο στη μηχανική κατεργασία τους.

Οι ρίζες των φυτών δυσκολεύονται να προχωρήσουν βαθιά, υποφέρουν από ασφυξία και στις ξηρασίες, όταν εξατμίζεται όλη η επιφανειακή υγρασία, παύει κάθε ανάπτυξή τους και μαραζώνουν.

Σε ασβεστολιθικά. Αυτά προέρχονται από ασβεστολιθικά πετρώματα κι έχουν τα μειονεκτήματα των αργιλωδών εδαφών.

Σε τυρφώδης. Αυτά έχουν πολλές οργανικές ουσίες και το χρώμα τους είναι σκούρο. Είναι αφράτα και εύκολα στην καλλιέργεια. Διατηρούν τη ζέστη το χειμώνα και τη δροσιά το καλοκαίρι. Απορροφούν και κρατούν τα νερά σαν σφουγγάρια, τα διαπερνά εύκολα ο ήλιος και ο αέρας και μέσα τους ζουν ένα σωρό σκουλήκια, μικρόζωα και μικρόβια, που μεγαλώνουν τη γονιμότητά τους.

Σε αλατούχο. Είναι ένα εξαιρετικά ξηρό έδαφος ξηροθερμικών περιοχών και συνήθως υφάλμυρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε άλατα. Αυτά τα εδάφη μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα στη ανάπτυξη των φυτών καθώς και στην άρδευση.

Σε πηλώδη. Τα εδάφη στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν σκούρο χρώμα και αλευρώδη-μαλακή υφή. Επίσης, είναι στεγνά εδάφη και εύθρυπτα στα χέρια. Ακόμη, συγκρατεί αρκετά καλά το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία, αποστραγγίζει καλάκαιο αέρας κυκλοφορεί ανάμεσα στα εδαφικά σωματίδια ικανοποιητικά.

Σημαντική βελτίωση είδε επίσης και στην ποιότητα των καρπών καθώς και στον χρόνο συγκομιδής καθώς μπορεί να συλλέξει το προϊόν του 5-7 αργότερα από τους υπόλοιπους και έτσι να διαθέσει το προϊόν του στην αγορά όταν πλέον υπάρχει έλλειψη.

Πηγή: hortidaily.com

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα