Agravia

Υδροπονική Καλλιέργεια σε Υπόστρωμα Κοκοφοίνικα

Υδροπονική Καλλιέργεια σε Υπόστρωμα Κοκοφοίνικα

Ο κοκκοφοίνικας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή υποστρώματα. Είναι το πρώτο εντελώς «οργανικό» μέσο που προσφέρει κορυφαία απόδοση στα υδροπονικά συστήματα. Προέρχεται από ίνες καρύδας. Οι ίνες καρύδας είναι ένα απόβλητο της βιομηχανίας καρύδας και είναι στην πραγματικότητα οι κονιορτοποιημένοι φλοιοί αυτής. Οι ίνες καρύδας διατίθενται σε διάφορες ποιότητες, η χαμηλότερη από τις οποίες έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα και απαιτείται έκπλυση πριν από τη χρήση.

Τα κύρια πλεονεκτήματα θεωρούνται η συγκράτηση του οξυγόνου και της υγρασίας. Έρευνες έδειξαν ότι ο κοκοφοίνικας έχει ικανότητες απώθησης εντόμων. Τέλος, έχει το πλεονέκτημα ότι δεν περιέχει, ή παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλά, επίπεδα θρεπτικών συστατικών, επομένως δεν θα αλλάξει τη σύνθεση του θρεπτικού διαλύματος. Έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής και αυξημένη υδατοϊκανότητα. Η ηλεκτρική του αγωγιμότητας EC κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα και το  pH μεταξύ 5,5 – 6. Στην αγορά κυκλοφορεί με την μορφή συμπιεσμένων πλακών ή σακών και διογκώνεται μετά την διαβροχή του. Το ολικό πορώδες του κοκκοφοίνικα είναι περίπου 90% και έχει υψηλή ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων, γεγονός που προκαλεί δυσχέρεια στον ακριβή έλεγχο της θρέψης των φυτών καθώς παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις καλίου (Κ), νατρίου (Na) και μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου (Ca) και μαγνησίου (Mg).

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα της υδροπονικής καλλιέργειας σε υπόστρωμα κοκοφοίνικα είναι:

  1. Ο κοκοφοίνικας προσφέρει καλύτερο αερισμό των ριζών καθώς διαθέτει ιδιαίτερα αυξημένη ικανότητα συγκράτησης αέρα.
  2. Με σωστούς χειρισμούς είναι πιο εύκολο να μειωθεί η υγρασία του υποστρώματος.
  3. Μετά την αφυγρανση του υποστρώματος είναι πιο εύκολο να επαναπορροφήσουν νερό χωρίς κενά σημεία σε σχέση με άλλα υποστρώματα.
  4. Υπάρχουν διάφοροι τύποι υποστρωμάτων κοκοφοίνικα ανάλογα με τις απαιτήσεις, συνήθως οι κατασκευαστές υποστρωμάτων κοκοφοίνικα προσφέρουν 4 τύπους.
  5. Έχουν την βέλτιστη αναλογία νερού/αέρα σε σχέση με τα άλλα υποστρώματα γεγονός που δίνει την δυνατότητα στις ρίζες να διεισδύουν πολύ ευκολότερα σε ολόκληρο το υπόστρωμα.
  6. Είναι σταθερά υποστρώματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνω της μίας καλλιεργητικής περιόδου
  7. Μπορούν να ανακυκλωθούν εύκολα καθώς είναι οργανικά υποστρώματα.

Τα βασικότερα μειονεκτήματα τους είναι:

  1. Εάν χρησιμοποιηθούν σε κλειστά υδροπονικά συστήματα θα πρέπει να γίνεται σχολαστική απολύμανση του επιστρεφόμενου διαλύματος απορροής καθώς είναι πιο εύκολο να δημιουργηθούν παθογόνα στο υπόστρωμα.
  2. Πολλά υποστρώματα κοκοφοίνικα μπορεί να περιέχουν κάλιο, γεγονός που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στην σύνθεση του θρεπτικού διαλύματος.

Ηλίας Παπαδόπουλος
Γεωπόνος
MSc
iCON.SHARE

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα