Agravia

Η Βιομηχανία Βιοκαυσίμων Πορεύεται με την Περυσινή Κατανομή

Οι ενεργειακές καλλιέργειες δείχνουν πως δεν έχουν καταφέρει να µπουν στα ραντάρ των αρµόδιων υπουργείων ώστε να προωθηθούν κατάλληλες θεσµικές παρεµβάσεις εκσυγχρονισµού της αγοράς µε άµεσες επιπτώσεις στο καθεστώς υπό το οποίο καλούνται να καλλιεργήσουν οι αγρότες.

Συγκεκριµένα, σε καθαρά συµβολαιακά προϊόντα, οι αγρότες µαθαίνουν ένα µήνα πριν τη σπορά -σε ένα θετικό σενάριο- την τιµή που θα πληρωθούν στην περίπτωση του ηλίανθου, ενώ για την ελαιοκράµβη τα φιξαρίσµατα γίνονται µετά τις παραδόσεις.

Για φέτος, η αναµενόµενη από τις βιοµηχανίες πρόσκληση ενδιαφέροντος που ορίζει και τις δυνατότητες παραγωγής βιοντίζελ που µπορούν να έχουν, δεν βγήκε ποτέ, µε αποτέλεσµα η φετινή περίοδος, λίγο πριν τις σπορές, να επιφυλάσσει ένα ακόµα στοιχείο αβεβαιότητας για τον κλάδο. Κάθε Νοέµβριο το αρµόδιο υπουργείο δηµοσιεύει πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις τις ενδιαφερόµενες βιοµηχανίες, για την κατανοµή σε βιοντίζελ της επόµενης χρονιάς. Τον περασµένο Νοέµβριο δεν εκκινήθηκε ποτέ η συγκεκριµένη διαδικασία που επιτρέπει στις βιοµηχανίες  µέχρι τον Απρίλιο να γνωρίζουν την ποσότητα που µπορούν να παράγουν, µε βάση την κατανοµή, ώστε να προχωρήσουν σε παραλαβές πρώτης ύλης στη συνέχεια. Όπως εξηγεί στην Agrenda ο Οδυσσέας Γαβρανίδης, ∆ιευθύνων Σύµβουλος της εταιρείας Φυτοενέργεια ΑΕ στις Σέρρες, «ως έχουν τα πράγµατα, κατά πάσα πιθανότητα οι εταιρείες θα κινηθούν µε βάση την κατανοµή του προηγούµενου έτους, κάτι που προβλέπει και ο νόµος σε περιπτώσεις που δεν ανανεώνεται το πλαίσιο της κατανοµής».

Σε κάθε περίπτωση, η όλη αβεβαιότητα φαίνεται πως έχει αποθαρρύνει αρκετούς παραγωγούς, οι οποίοι ήδη από το φθινόπωρο, στις περιπτώσεις ξερικού ηλίανθου, προτίµησαν να σπείρουν σκληρό σιτάρι.

Τα πιο πρόσφατα δεδοµένα δείχνουν ότι οι ενεργειακές καλλιέργειες καλύπτουν 1.000.000 στρέµµατα, στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και µε αυτές δραστηριοποιούνται περίπου 25.000 αγρότες. Για το 2020 η συνολική κατανεµηθείσα ποσότητα βιοντίζελ διαµορφώθηκε στα 132.500 χιλιόλιτρα. Η ποσότητα βιοντίζελ που αντιστοιχούσε στα υποβληθέντα δικαιολογητικά για ενεργειακές καλλιέργειες ήταν 106.490 χιλιόλιτρα και η κατανεµηθείσα ποσότητα βιοντίζελ ήταν 92.895 χιλιόλιτρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 70,22% του συνόλου και είναι ο µέγιστος συντελεστής που µπορεί να λάβει, το κριτήριο κατανοµής των ενεργειακών καλλιεργειών. Για το 2019 η συνολική κατανεµηθείσα ποσότητα βιοντίζελ διαµορφώθηκε στα 140.000 χιλιόλιτρα και αντιστοιχούσε σε 92.919 χιλιόλιτρα για ενεργειακές καλλιέργειες, µε την κατανεµηθείσα ποσότητα βιοντίζελ στα 92.919 χιλιόλιτρα, δηλαδή ποσοστό 66% της συνολικής ποσότητας

Συµβόλαια ξανά στα 37 λεπτά για τον ηλίανθο προσδοκούν οι Ενώσεις

Εν τω µεταξύ ενόψει των συζητήσεων για τα συµβόλαια της νέας παραγωγικής σεζόν του 2021, που θα ξεκινήσουν, προσεχώς, µε τις βιοµηχανίες, οι παραγωγοί διεκδικούν να πιάσουν το νήµα από εκεί που το άφησαν πέρυσι, όταν πληρώθηκαν την παραγωγή τους µε 37 λεπτά το κιλό. Αν και προς το παρόν µόνο εικασίες µπορούν να γίνουν, για το πού θα επέλθει συµφωνία, δεδοµένου ότι το τοπίο δεν αναµένεται να ξεκαθαρίσει πριν τα τέλη Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι των αγροτών διατηρούν βάσιµες, όπως λένε, ελπίδες πως δεν θα επιβεβαιωθεί η παραφιλολογία περί αισθητής µείωσης τιµών. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, ο Λάµπρος Κουµπρίδης, πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, της οργάνωσης που πρώτη υπέγραψε πέρυσι σύµβαση µε 37 λεπτά το κιλό, δίνοντας «σήµα» και στους υπόλοιπους εξηγούσε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις να πιάσει η Ένωση ακόµη και τα 37 λεπτά, καθώς «βλέπουµε πως ο ηλίανθος λείπει από Ρωσία, Ουκρανία και Βαλκάνια. Η βάση πάντως δεν µπορεί να είναι κάτω από τα 35 λεπτά» τόνισε.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα