Agravia

Η Αγορά Ακτινίδιων στην Ιταλία Βρίσκεται σε Κατάσταση Σύγχυσης

Αγορά Ακτινίδιων στην Ιταλία

Φέτος, το ιταλικό ακτινίδιο θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και 0,90-1 €/Kg για τους παραγωγούς ακτινιδίων, αλλά οι κακές αποδόσεις δεν το επέτρεψαν. Ο Maurizio Filippi της Commercio Frutta ανέλυσε την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς στην Ιταλία.

“Από τις πληροφορίες που μπόρεσα να συγκεντρώσω, η παραγωγή στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλή. Υπάρχουν ακόμη και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι φέτος το ελληνικό ακτινίδιο θα πλησιάσει, σε ποσότητα, το ιταλικό ακτινίδιο, περίπου 250 χιλιάδες τόνους. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει μόνο το ένα τρίτο περίπου των εκταρίων της Ιταλίας. Από ανταγωνιστική άποψη, υπάρχει ο κίνδυνος η Ελλάδα φέτος να εκμεταλλευτεί την έλλειψη ιταλικού προϊόντος για να κερδίσει περαιτέρω θέσεις στις ξένες αγορές. Η ποιότητα των ακτινιδίων μας είναι πολύ καλή και εμείς οι χειριστές είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις ανάγκες των αγορών και τη διανομή μεγάλης κλίμακας, συσκευάζοντας ένα προϊόν έτοιμο για κατανάλωση”, καταλήγει ο Filippi.

Τους τελευταίους μήνες το 2020, η εμπορευματοποίηση των ακτινιδίων στην Ιταλία βρισκόταν σε σύγχυση. “Στην ιταλική αγορά υπήρχαν και ιταλικά ακτινίδια και ελληνικά, αλλά δεν γνωρίζαμε ποια ήταν ιταλικά και ποια είναι ελληνικά”, δήλωσε ο ίδιος.

“Η κατάσταση δεν ήταν ξεκάθαρη, βρισκόμασταν σε κατάσταση απόλυτης σύγχυσης. Στην Ιταλία είχαμε χαμηλότερο από το μέσο όρο προϊόν και οι τιμές στις αγροτικές περιοχές ήταν υψηλότερες. Επομένως, πολλά ελληνικά ακτινίδια εισήχθησαν με 30 έως 40 σεντς χαμηλότερη τιμή.

“Το πρόβλημα ήταν ότι μόλις το ελληνικό προϊόν βρεθεί στην Ιταλία, δεν είναι πλέον σαφές ποια είναι εγχώρια και ποια είναι ξένα. Το ακτινίδιο δεν αφήνει τον καλλιεργητή με μια ετικέτα, οπότε είναι δύσκολο κάποιον να τα διακρίνει”.

Είναι πολύ πιθανό να υποθέσουμε ότι τα ακτινίδια που κυκλοφορούν τώρα στην αγορά μπορεί επίσης να είναι ελληνικά. “Η ποιότητα μπορεί ακόμα να είναι πολύ καλή, αλλά, και πάλι, χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια. Οι γερμανικές αλυσίδες λιανικής πωλούν ελληνικά και ιταλικά ακτινίδια. “, καταλήγει ο Filippi.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα