Agravia

Γνωρίζουμε τη Καλλιέργεια Χαρουπιάς

Η Χαρουπιά, με λατινική ονομασία Ceratonia siliqua είναι ένα δέντρο αείφυλλο και ανήκει στην τάξη των Κυαμωδών. Η καλλιέργεια κατατάσσεται στις ξηρικές λόγο της μεγάλης αντοχής της στην ξηρασία.

O χώρος καταγωγής του φυτού είναι η Μέση Ανατολή και αποτελεί σημαντικό στοιχείο της μεσογειακής χλωρίδας. Το φυτό καλλιεργείτε σε πολλές χώρες του κόσμου αλλά κυρίως στις Μεσογειακές χώρες. Σύμφωνα με τις καταγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO 2011) η παγκόσμια καλλιεργούμενη έκταση ανέρχεται στις 84000 εκτάρια, η οποία αντιστοιχεί σε μια ετήσια παραγωγή της τάξης των 188000 τόνων. 

Η χαρουπιά είναι δέντρο αείφυλλο που μπορεί να φθάσει έως τα 10 μέτρα ύψος, όπου η βλάστηση του είναι κυρίως πλαγιόκλαδη, η κόμη σφαιρική και με δυνατούς βλαστούς όπου έχουν τραχύ φλοιό.

Τα φύλλα της είναι μήκους 10 με 20 εκατοστά, με χρώμα χάλκινο στη νεαρή τους ηλικία ενώ βαθύ πράσινο όταν ωριμάσουν. Οι οφθαλμοί της είναι ανθοφόροι και βλαστοφόροι. Οι νεαροί ανθοφόροι οφθαλμοί παράγουν μονοστέλεχες ταξιανθίες, ενώ οι μεγαλύτεροι πολύστελεχες ταξιανθίες. Τα άνθη είναι μικρό μεγέθους, μήκους 6-12 χιλιοστών, σπειροειδώς σε βοτρυοειδείς ταξιανθίες. Ο καρπός της χαρουπιάς έχει σχήμα τοξοειδές, είναι χέδρωπας και έχει χρώμα σκούρο καφέ. Ο καρπός της είναι από πούλπα 90%, και 10% από σπόρους. Η πούλπα είναι πλούσια σε σακχαρόζη, γλυκόζη, κυτταρίνη και τανίνες.

Εικόνα 1 Φύλλο χαρουπιάς
Εικόνα 2 Άνθος χαρουπιάς
Εικόνα 3 Καρπός χαρουπιάς

Υπάρχουν τριών κατηγοριών φυτών χαρουπιάς. Οι άγριες, οι αποστολίτικες και οι ήμερες. Οι ήμερες ποικιλίες είναι εμβολιασμένες ποικιλίες και οι κυριότερες είναι:

α) Τηλλυρίας

β) Κουντούρκα

γ) Κουμποτά

 

Βιβλιογραφία

www.moa.gov.cy

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα