Το γαϊδουράγκαθο, είναι γνωστό και ως Σίλυβο το Μαριανό, και στο εξωτερικό ως Milk thistle. Εκτός από το μωβ αγκαθωτό λουλούδι, χαρακτηρίζεται και από λευκές “φλέβες” στα φύλλα του και απαντάται κυρίως σε Μεσογειακές χώρες. Από αρχαιοτάτων χρόνων το θεωρούσαν θεραπευτικό βότανο, ενώ τα οφέλη του για την υγεία το έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα στο προσκήνιο. Πλέον, μπορούμε εύκολα να βρούμε σπόρους, λάδι γαϊδουράγκαθου, βάμμα, καθώς και συμπληρώματα με γαϊδουράγκαθο, που συνήθως περιέχουν το εκχύλισμά του ή σκόνη του φυτού.
Αν σας αρέσουν κι εσάς οι καλοκαιρινές βόλτες στους αγρούς, τότε σίγουρα κάπου θα ’χει πάρει το μάτι σας γαϊδουράγκαθα, αυτά τα περίεργα αγκαθωτά φυτά με το υπέροχο μωβ χρώμα, που συχνά φυτρώνουν στις άκρες των δρόμων μαζί με άλλα αγριόχορτα! Πόσοι όμως γνωρίζετε τις ιδιότητές τους;
Η σιλυμαρίνη, η βασική δραστική του ουσία, είναι αυτή που κατά κύριο λόγο ευθύνεται για τα οφέλη του. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη και την αντιοξειδωτική δράση της, χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την υγεία του ήπατος. Συχνά, το γαϊδουράγκαθο θεωρείται από τις πρώτες επιλογές για αποτοξίνωση συκωτιού με βότανα, αλλά και σαν βοήθημα για το λιπώδες ήπαρ. Αν και χρειάζονται κι άλλες έρευνες γύρω από τη δράση του, πιστεύεται ότι έχει την ικανότητα να μειώνει τις βλάβες στο συκώτι που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες ή διάφορες παθήσεις, όπως η αλκοολική λιπώδης διήθηση.
Η ψωρίαση είναι μια δερματοπάθεια όπου τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται κοκκινίλες, φολίδες και ξεφλούδισμα στην επιδερμίδα. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην ψωρίαση και το συκώτι, και όταν σε αυτό συσσωρεύονται τοξίνες, η κατάσταση επιδεινώνεται. Για το λόγο αυτό, το γαϊδουράγκαθο θα μπορούσε να συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, μιας και ενισχύει την λειτουργία του συκωτιού, ενώ σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης αναστέλλει την παραγωγή Τ-κυττάρων, μια αυτοάνοση απόκριση που συμβαίνει στην ψωρίαση!
Τελευταία, άρχισε να μελετάται ο ρόλος του γαϊδουράγκαθου στην υγεία των οστών. Μέχρι στιγμής, σχετικές μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της οστικής απώλειας και να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Η ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια και συχνά προκαλεί έντονα σημάδια. Το οξειδωτικό stress στο σώμα προωθεί την ανάπτυξή της. Έτσι, προτείνεται ότι το γαϊδουράγκαθο, ως αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες μπορεί να αποτελέσει έναν καλό σύμμαχο για άτομα με ακμή. Μάλιστα, σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο “Journal of Clinical & Experimental Dermatology Research” άτομα που λάμβαναν 210 mg σιλυμαρίνης την ημέρα (σε 3 δόσεις) παρατήρησαν 53% μείωση στα σημάδια ακμής (π.χ. σπυράκια, μαύρα στίγματα κ.ά)!
Γενικά, το γαϊδουράγκαθο αν καταναλώνεται σε κατάλληλη δόση φαίνεται να είναι ασφαλές. Παρόλα αυτά κάποιες πιθανές παρενέργειες είναι:
Άτομα με διαβήτη, καλό είναι να συμβουλεύονται το γιατρό τους, καθώς η λήψη συμπληρώματος ενδεχομένως να ρίξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, δεδομένου ότι μπορεί να έχει οιστρογονική δράση, άτομα με ορμονικές διαταραχές (κυρίως γυναίκες) είναι θεμιτό να σκεφτούν την αποφυγή του.
Το γαϊδουράγκαθο ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών φυτών, όπως η μαργαρίτα, το χαμομήλι, το χρυσάνθεμο και ο ηλίανθος. Αν κανείς είναι αλλεργικός σε κάποιο από αυτά, υπάρχει πιθανότητα να εκδηλώσει αλλεργία και στο γαϊδουράγκαθο. Επωφεληθείτε λοιπόν από τα οφέλη του και ανακαλύψτε αν το γαϊδουράγκαθο ταιριάζει στις ανάγκες σας!
Πηγή: itrofi.gr