Ανέβασαν στροφές το τελευταίο δίµηνο οι εµπορικές συναλλαγές για το ελληνικό ρύζι, µε τις τιµές να «τσιµπάνε» έως και 2,5 λεπτά το κιλό στην κατηγορία των µεσόσπερµων ποικιλιών, αναπτερώνοντας το ηθικό των οργανώσεων παραγωγών και των ιδιωτών εµπόρων, που ανησυχούσαν από την αναιµική, µέχρι και τα µέσα Ιανουαρίου, ζήτηση για το προϊόν.
«Προς το παρόν η εικόνα στην εµπορία του ελληνικού ρυζιού είναι καλή κι έχουµε ικανοποιητική ροή στις ποσότητες που φεύγουν. Άργησε λίγο η αγορά να πάρει εµπρός φέτος και δεν σας κρύβω πως κάποιοι µπήκαν στη λογική να πουλήσουν όσο – όσο γιατί πανικοβλήθηκαν αλλά από τις αρχές Φεβρουαρίου η κατάσταση βελτιώθηκε άρδην», επισήµανε στην Agrenda ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Ορυζοκαλλιεργητών Χαλάστρας Α’, Λεωνίδας Κουιµτζής. Ο έµπειρος συνεταιριστής µας ανέφερε ακόµη πως οι τελευταίες συναλλαγές στις µεσόσπερµες ποικιλίες, που είναι ο βασικός όγκος στο ελληνικό ρύζι, έγιναν στα 32,5 λεπτά και στις µακρύσπερµες στα 30-31 λεπτά, ενώ το momentum δείχνει πως το επόµενο διάστηµα ίσως οδηγήσει και σε υψηλότερα επίπεδα.
Το «κλικ» που ξεµπλόκαρε την αγορά του προϊόντος στην Ελλάδα ήρθε και πάλι από την Τουρκία µόλις κατέστη δυνατό να ξεπεραστούν, έστω και µερικώς, κάποια προβλήµατα που σχετίζονται µε την οικονοµία της γειτονικής χώρας. «Για ένα µεγάλο διάστηµα η τουρκική κυβέρνηση είχε επιβάλει κεφαλαιακούς περιορισµούς µε συνέπεια να καταφέρουν να πάρουν έγκριση για εισαγωγές ρυζιού µόνο 3-4 µεγάλοι έµποροι και αυτό µε σηµαντική καθυστέρηση. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο µέχρι τα µέσα Ιανουαρίου οι εµπορικές συναλλαγές ήταν παγωµένες», µας εξήγησε ο κ. Κουιµτζής, θυµίζοντας πως η τουρκική αγορά αποτελεί τον βασικότερο προορισµό για το ελληνικό ρύζι τα τελευταία χρόνια.
Η επανεµφάνιση των Τούρκων εµπόρων σήµανε την αγορά πάνω από 30.000 τόνων τόσο έµφλοιου όσο και αποφλοιωµένου ρυζιού σε µικρό χρονικό διάστηµα, «σπρώχνοντας» προς τα πάνω και την τιµή, κάτι στο οποίο συνέβαλε και το κλείσιµο των συνόρων της Ιταλίας, µιας από τις µεγαλύτερες παραγωγούς χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου.
«Εκτός από τους Τούρκους, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον και έχουν γίνει κάποιες δουλειές και µε πελάτες στη Σαουδική Αραβία, τη Συρία και τις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου», επισηµαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Χαλάστρας Α’, συµπληρώνοντας πως «κι εδώ όµως, οι βιοµηχανίες δουλεύουν µε δύο και τρεις βάρδιες τη µέρα, οπότε ρολάρει καλά η αγορά».
Με την αναθέρµανση της αγοράς επιταχύνθηκε και η ροή στη διάθεση των αποθεµάτων, τα οποία, πλέον, έχουν υποχωρήσει σε καλά για την εποχή επίπεδα. «Αν πούµε ότι η περιοχή είχε µια παραγωγή της τάξης των 200.000 τόνων, σήµερα πρέπει να έχει διατεθεί πάνω από το 50% και έχουµε µπροστά µας άλλους 3-4 µήνες γεµάτους για να πουληθεί ό,τι έχει αποµείνει στις αποθήκες», αναφέρει ο κ. Κουιµτζής. Μάλιστα για την περίπτωση του δικού του συνεταιρισµού µας είπε πως από τους περίπου 35.000 τόνους ρυζιού που είχε αποθεµατοποιήσει για την εµπορική σεζόν του 2019-20 αυτή τη στιγµή στα σιλό βρίσκονται γύρω στους 15.000 – 17.000 τόνοι, ενώ ανάλογη, όπως αναφέρει, είναι η πορεία των πωλήσεων και στην άλλη µεγάλη οργάνωση της Χαλάστρας, το Συνεταιρισµό Β’.
Πηγή: agronews.gr