
Αρχίζει την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026 η 31η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων «Agrotica», διαρκώντας έως και τη Δευτέρα 15 Μαρτίου. Η έκθεση μετρά πάνω από 40 χρόνια παρουσίας, καθώς η πρώτη διοργάνωση έλαβε μέρος το 1985. Η έκθεση αναμένει να προσελκύσει πάνω από 100.000 επισκέπτες, με τα εγκαίνιά της προγραμματισμένα για την Πέμπτη στις 19:00, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα.
Ως μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις της ΔΕΘ-Helexpo χαρακτήρισε την Agrotica ο πρόεδρός της, Χρήστος Τσεντεμεΐδης, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια έκθεση κομβική για τον αγροτικό κλάδο και μία από τις πλέον σημαντικές στο ετήσιο πρόγραμμα της εταιρείας. Όπως σημείωσε, η διαχρονική επιτυχία της έκθεσης στηρίζεται στην υποστήριξη των Ελλήνων αγροτών, αλλά και των φορέων του κλάδου, όπως οι οργανισμοί ΕΚΑΓΕΜ, ΣΕΑΜ, ΣΠΕΛ και ΣΕΒΛ, καθώς και ο ΕΘΕΑΣ, οι εκθέτες, οι χορηγοί και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η Agrotica αποτελεί μια από τις τρεις μεγαλύτερες του είδους της στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-Helexpo Ανδρέα Μαυρομμάτη, ο οποίος επισήμανε ότι η φετινή διοργάνωση ενισχύει την αισιοδοξία για τις δυνατότητες του κλάδου. Σύμφωνα με τον ίδιο «Η έκθεση αποτελεί την πλατφόρμα όπου η καινοτομία συναντά τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα μπορούν να αναπτύξουν ουσιαστικές επιχειρηματικές συνέργειες».
Σημείωσε επίσης, ότι η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί 1.520 εκθέτες από 42 χώρες, καταλαμβάνοντας 38.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου, ενώ η διεθνής συμμετοχή παρουσιάζει αύξηση 49% σε σχέση με το 2024, με 52 συμμετοχές από 17 χώρες και τις πέντε ηπείρους. Η έκθεση, όπως είπε, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνολογίες έξυπνης γεωργίας και τις ψηφιακές εφαρμογές, με στόχο την παρουσίαση των πλέον σύγχρονων λύσεων για τον αγροτικό τομέα, ο οποίος συνεισφέρει σχεδόν το 4% του εθνικού ΑΕΠ.




