Agravia

Προβληματίζει ο Αποκλεισμός των Επίσπορων Καλλιεργειών

Αντικείμενο προβληματισμού κατά τη διαβούλευση των Νέων Αγροτών έχει αποτελέσει σε μεγάλο βαθμό ο αποκλεισμός των επίσπορων καλλιεργειών από την καταμέτρηση της Τυπικής Απόδοσης (κατώφλι ένταξης 14.000 ευρώ), με τις αρμόδιες αρχές να θέλουν με αυτόν τον τρόπο να αποκλείσουν όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνικά τις προδιαγραφές ένταξης και να μπουν στο Μέτρο δηλώνοντας στο ΟΣΔΕ λίγα στρέμματα με επίσπορα κηπευτικά (π.χ σπανάκι).

Συγκεκριμένα, στην προδημοσίευση αναφέρεται πως «Στην τυπική απόδοση της εκµετάλλευσης δεν προσµετράται η τυπική απόδοση των επίσπορων καλλιεργειών.». Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση κάτι τέτοιο δεν έχει λογική καθώς:

Πρώτον: Η επίσπορη καλλιέργεια αποτελεί συνήθη τακτική των παραγωγών με στόχο την αξιοποίηση των μικρών εκτάσεων στο έπακρο.

Δεύτερον: Σε ένα αγροτεμάχιο μπορούν να καλλιεργηθούν δύο υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών, σε διαφορετική χρονική περίοδο (τρανό παράδειγμα ανοιξιάτικη/φθινοπωρινή πατάτα). Ο ΕΛΓΑ επιβάλει υψηλότερο ασφάλιστρο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποδέχεται την ύπαρξη επίσπορων καλλιεργειών.

Τρίτον: Τα ιστορικά δικαιώματα δεσμεύουν μεγάλες εκτάσεις και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τα στρέμματα για την επίτευξη του στόχου της ΤΑ 14.000 κατά το έτος 2021.

Τέταρτον: Στις ορεινές περιοχές με ελιές καλλιεργούνται κατά κόρον και διάφορα άλλα προϊόντα, τα οποία δεν προσμετράτε λόγο το ότι θεωρούνται επίσπορη καλλιέργεια.

Πέμπτον: Εφόσον κάποιος θέλει να είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης, για να αυξήσει το εισόδημά του χρησιμοποιεί και επίσπορες. Και όταν κάποιος εγκαθίσταται για πρώτη φορά δεν αγοράζει-διαθέτει πολλά στρέμματα.

Μόνο απορριπτόμενοι, όχι επιλαχόντες

Στο παραπάνω πνεύμα κινείται ένας μεγάλος αριθμός σχολίων-θέσεων και με τη διαβούλευση ανοιχτή έως τις 15 Μαρτίου, μένει να φανεί αν τελικά οι αρχές θα προχωρήσουν στην παραπάνω αλλαγή για τις επίσπορες. Πολύ πιθανό βέβαια, όσο είναι ανοιχτό το ΟΣΔΕ, να μην υπάρξει κάποια τέτοια δέσμευση ως προς την προκήρυξη ώστε να αποκλειστούν όσοι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν τεχνικά τις προδιαγραφές ένταξης στο Μέτρο. Ειδικά όταν σύμφωνα με την προδημοσίευση δεν θα υπάρχουν επιλαχόντες αλλά μόνο απορριπτόμενοι. Αυτό αναφέρεται καθαρά στην προδημοσίευση που αναφέρει «Η υποβολή αίτησης δεν δηµιουργεί στο Ελληνικό ∆ηµόσιο την υποχρέωση έγκρισής της. Το µέτρο είναι ανταγωνιστικό, δηλαδή κάθε αίτηση βαθµολογείται ύστερα από αξιολόγηση και κατατάσσεται σύµφωνα µε τη βαθµολογία της. Στην περίπτωση µη επάρκειας πόρων, εγκρίνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις µε την υψηλότερη βαθµολογία ενώ οι υπόλοιπες αιτήσεις απορρίπτονται.». Δεδομένο πάντως είναι ότι η βαθμολογία που αναφέρεται παραπάνω δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα (δεν έχουν βγει οι νέοι πίνακες μοριοδότησης) γεγονός που δυσχεραίνει τον έγκαιρο προγραμματισμό της μεταβίβασης, αγοράς ή ενοικίασης γης από τους ενδιαφερόμενους.

Πηγή: agronews.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα