Agravia

Η Καλλιέργεια Κερασιάς στην Ευρώπη και Ελλάδα

Η καλλιέργεια της κερασιάς αποτελεί μια από τις δυναμικότερες καλλιέργειες  αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, η κερασοκαλλιέργεια αναπτύσσεται και εξελίσσεται εντατικά με ισχυρές τάσεις επιχειρηματικοποίησης, κυρίως με την χρήση μοντέρνων μεθόδων και συστημάτων καλλιέργειας.

Το κεράσι ως φρούτο είναι πολύ αγαπητό και διαδεδομένο και καταναλώνεται ευρέως από τους κατοίκους πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Και παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη παράγει μεγάλες ποσότητες αυτού του φρούτου, αναγκάζεται να εισάγει από τρίτες χώρες περίπου 100.000 τόνους ετησίως.

Η έκταση της καλλιεργούμενης γης με οπωρώνες κερασιάς στην Ευρώπη είναι περίπου 1.750.000 στρέμματα σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO). Η καλλιεργούμενη έκταση της κερασιάς στην Ελλάδα με βάση την ίδια πηγή είναι περίπου 162.000 στρέμματα, με ανοδικές τάσεις καθώς η καλλιέργεια επεκτείνεται και στην νησιωτική Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων, πάνω από το 75%, βρίσκεται στην Μακεδονία και κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.

Η χώρα μας, το 2018, σε εκτάσεις παραγωγής κερασιών, καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην Ευρώπη, πίσω από τις Ιταλία (300.000 στρ.) και την Ισπανία (275.000 στρ.) σύμφωνα με τα στοιχεία από τον FAO.

Ενώ μια θέση πιο κάνω, το ίδιο έτος, στην τέταρτη θέση, βρίσκεται η χώρα μας σε ετήσια παραγωγή κερασιών με 90.290 τόνους, πίσω από τις Ιταλία (114.798 τόνους), Ισπανία (106.584 τόνους) και Ρουμανία (90.837 τόνους).

Καλλιέργεια Κερασιάς

Η στρεμματική απόδοση είναι, επίσης, ένα στοιχείο άξιο καταγραφής. Με αυτό το στοιχείο γίνεται κατανοητό αν μια χώρα έχει επεκταθεί στη χρήση νέων συστημάτων καλλιέργειας της κερασιάς. Στην Ελλάδα, η μέση στρεμματική απόδοση είναι 557 kg/στρέμμα. Τα σύγχρονα γραμμικά συστήματα διαμόρφωσης των δένδρων κερασιάς σε συνδυασμό με πυκνές φυτεύσεις μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή έως και τέσσερις φορές πάνω σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα καλλιέργειας.

Έλενα Μποσνάκη
Agronomist MSc, Digital Marketer
i-CON.SHARE

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα