Agravia

Καινοτόμες Ιδέες Δίνουν Λύση στον Αγροτικό Τομέα

Η διαδικτυακή πλατφόρμα Agro-U δημιουργήθηκε από δύο νέους με όραμα, για μια νέα εποχή στον αγροτικό τομέα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι πιο δύσκολη η εύρεση εργατικού δυναμικού για την στήριξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, δεδομένου της περιορισμένης δυνατότητας μετακίνησης, ειδικά του εποχιακού εργατικού δυναμικού, καθώς και της απώλειας θέσεων εργασίας σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.

Η Κυριακή Χατζηγεωργίου και ο Κυριάκος Νικολαΐδης φιλοδοξούν να δώσουν λύση σε αυτά τα δύο μεγάλα προβλήματα. Ας αφήσουμε τους δημιουργούς της πλατφόρμας να μας εξηγήσουν τι ακριβώς κάνει η Agro-U.

Ε: Τι ακριβώς είναι η πλατφόρμα της Agro-U; Πώς και πότε προέκυψε η δημιουργία της;

 

Α: Η Agro-U είναι μια ιστοσελίδα που φέρνει σε επικοινωνία άτομα που ψάχνουν εποχιακή εργασία με αγροτες, προκειμένου να μαζευτούν οι σοδειές! Η δημιουργία της έγινε στο τέλος του 2019 όταν σε μια συζήτηση που είχε ο Κυριάκος Νικολαΐδης, φοιτητής γεωπονίας και αγρότης ο ίδιος μαζί με την Κυριακή Χατζηγεωργίου πληροφορικό με ειδίκευση στις web εφαρμογές, αποφασίστηκε πως θα πρέπει να δωθεί μια ευκαιρία για επικοινωνία στις δυο πλευρές. Έτσι γεννήθηκε η Agro-U και διαμορφώθηκε μέσα από σεμινάρια στο ok!thess φορέα της Θεσσαλονίκης που βοηθάει καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες.

 

Ε: Μιλήστε μας για την ανταπόκριση που υπάρχει απέναντι στην πρόταση σας. Έχει «αγκαλιαστεί» η ιδέα σας ή αντιμετωπίζεται με δυσπιστία;

 

Α: Λαμβάνουμε πολλά συγχαρητήρια και πολλά ευχαριστώ τόσο από άτομα που ψάχνουν εργασία, όσο και από αγρότες που κάθε χρόνο ζούσαν με το άγχος, για το εάν θα βρουν εγκαίρως βοήθεια στην συγκομιδή. Στα ευπαθή ειδικά προϊόντα η καθυστέρηση στην συγκομιδή μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ολοκληρου του οικογενειακού εισοδήματος.

 

Ε: Ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσει ο αγρότης/εργοδότης και ο εργάτης της γης για να επωφεληθεί από την Agro-U;

 

Α: Η διαδικασία είναι απλή και στην τωρινή περίοδο εντελώς δωρεάν τόσο αγρότες όσο και άτομα που επισκέπτονται την ηλεκτρονική σελίδα συμπληρώνουν μια αίτηση με τα στοιχεία τους. Στην συνέχεια η Agro-U διαλέγει με βάση τα κριτήρια που θέτει ο καθένας μια επιλογή από συνεργάτες και τους φέρνει σε επικοινωνία!

 

Ε: Έχει ξεκινήσει η συμμετοχή ενδιαφερόμενων στην Agro-U και, αν ναι, ποιες είναι οι περιοχές της Ελλάδας με την μεγαλύτερη συμμετοχή;

 

Α: Οι αιτήσεις έχουν ξεκινήσει από τις 1 Απριλίου και οι περιοχές με την μεγαλύτερη ζήτηση για εργασία είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα, με τους ανθρώπους να δηλώνουν πως επιθυμούν να μείνουν στα πατρικά τους σπίτια, δηλαδή σε χωριά, προκειμένου να εργαστούν καθώς και οι περιοχές με αγροτικές εργασίες, Πέλλα,Ημαθία και Λάρισα.

 

Ε: Ειδικά αυτήν την περίοδο, που λόγω της πανδημίας έχει περιοριστεί η μετακίνηση του εποχιακού εργατικού δυναμικού και πολλοί άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς εργασία, έχουν αυξηθεί οι δηλώσεις ενδιαφέροντος;

 

Α: Η δραστηριότητα μας συνέπεσε με την πανδημία επομένως δεν γνωρίζουμε αν το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί. Σίγουρα λαμβάνουμε πολλές αιτήσεις από τον χώρο του τουρισμού και της εστίασης που αναμένουν πτώση φέτος το καλοκαίρι.

 

Ε: Ποιες είναι οι προοπτικές εξέλιξης και το όραμα σας για την Agro-U;

 

Α: Κάθε μέρα προσπαθούμε να γνωστοποιήσουμε στον κόσμο τι κάνουμε προκειμένου να βοηθήσουμε όσες περισσότερες οικογένειες μπορέσουμε. Έχουμε στην ατζέντα μας βέβαια ιδέες και προτάσεις σε πολλά από τα προβλήματα του αγροτικού τομέα αλλά ο στόχος μας είναι τώρα που υπάρχει ανάγκη να βοηθήσουμε όσους περισσότερους μπορούμε.

Να ευχηθούμε η πλατφόρμα Agro-U να δώσει λύση σε κάποια από τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, καθώς μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή.

 

Έλενα Μποσνάκη
Agronomist MSc
i-CON.SHARE

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα