Agravia

Άρδευση Οπωρώνα

Γιατί αρδεύουμε;

  1. Για να πετύχουμε καλύτερη ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγή.
  2. Για μακρά παραγωγική ζωή του οπωρώνα.
  3. Για πιο κανονική παραγωγή από χρονιά σε χρονιά (φύλλα που λειτουργούν καλά – με ανοικτά στομάτια πολλές ώρες της ημέρας, παράγουν πολλούς υδατάνθρακες για τους αναπτυσσόμενους καρπούς και τους ανθοφόρους οφθαλμούς της επόμενης χρονιάς).
  4.  Για να έχουμε αποτελεσματικότερη χρήση των θρεπτικών στοιχείων που εφαρμόζουμε (ιδιαίτερα με την υδρολίπανση, που είναι πολύ εκτεταμένη στα οπωροφόρα).

 

Τρόποι εφαρμογής νερού: κατάκλυση (όπου έχουμε σχετικά επίπεδο έδαφος και νερό χωρίς χρηματικό κόστος, αλλά το περιβαλλοντικό κόστος είναι απίθανα υψηλό), αυλάκια (σε νεαρά δέντρα τα πρώτα 1-2 έτη από τη φύτευση πριν την εγκατάσταση του μόνιμου συστήματος άρδευσης), καταιωνισμό με μεγάλα μπεκ πάνω από τα δέντρα (για μείωση θερμοκρασίας καρπών και επομένως μείωση ηλιοκαύματος, για μείωση θερμοκρασίας φύλλων και αυξημένη φωτοσύνθεση, για μείωση ζημιών από εχθρούς όπως την ψύλλα στην αχλαδιά, για βελτίωση του κόκκινου επιχρώματος στα κόκκινα μήλα, για προστασία από παγετούς αλλά με τεράστιες απώλειες του αρδευτικού νερού στην ατμόσφαιρα με την εξάτμιση) ή ατομικά μπεκ κάτω από τα δέντρα (για άρδευση μεγάλης σχετικά επιφάνειας του εδάφους κάτω από την κόμη, δροσίζεται το μικροπεριβάλλον του οπωρώνα, αλλά βρέχεται συνήθως ο κορμός με αρνητικές συνέπειες στην υγεία του), στάγδην (επίγεια, υπερυψωμένη, υπόγεια), που είναι και ο οικονομικότερος τρόπος άρδευσης όσον αφορά τις ποσότητες νερού, αλλά είναι ο ακριβότερος για εγκατάσταση και λειτουργία και πρέπει να χρησιμοποιείται πολύ τακτικά (έως και κάθε ημέρα άρδευση στις μηλιές το καλοκαίρι). Επίγεια στάγδην άρδευση είναι η πιο απλή μορφή στάγδην με το σωλήνα άρδευσης πάνω στο έδαφος κατά μήκος της γραμμής των δέντρων. Με αυτό το σύστημα δεν μπορούμε να κάνουμε μηχανική κοπή των ζιζανίων εύκολα πάνω στη γραμμή και τα πουλιά τρυπούν τους σωλήνες, οπότε οι σταλακτηφόροι σωλήνες χρειάζονται συχνή επίβλεψη και επισκευή. Υπερυψωμένη στάγδην άρδευση (δέσιμο του σωλήνα στο πρώτο σύρμα του συστήματος υποστήριξης ή από δέντρο σε δέντρο) γίνεται για να μην παρεμποδίζουν οι σωλήνες τη μηχανική ζιζανιοκτονία. Υπόγεια στάγδην άρδευση είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος άρδευσης (δεν εξατμίζεται νερό, δεν φυτρώνουν ζιζάνια στη στεγνή επιφάνεια του εδάφους και δεν παρεμποδίζονται οι καλλιεργητικές εργασίες), αλλά είναι ακριβή και δύσκολη η εγκατάσταση και επισκευή ζημιών στους σωλήνες που έχουμε από τους τυφλοπόντικες ή τη συχνή εισροή ριζών εντός των σταλακτών μειώνοντας ή εμποδίζοντας τη ροή του νερού (αποφράσσονται με κατάλληλα χημικά).

Ποιότητα αρδευτικού νερού (χαμηλή ποιότητα όταν περιέχει νάτριο και χλώριο, ή βόριο, ή ασβέστιο): μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των ευαίσθητων οπωροφόρων αλλά και τη δομή και υγεία του εδάφους.

Αποτελεσματικότητα χρήσης νερού: κάποτε πρέπει να την κατανοήσουμε και να την υπολογίζουμε. Παρουσιάζεται με διαφορετικούς, αλλά βασικά είναι το πόσο νερό χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μιας μονάδας εμπορεύσιμων καρπών. Σε αυτή την έκφραση στηρίζεται και η οικονομικότητα χρήσης του νερού και η κοστολόγηση του.

Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα